SLUČAJ ‘HIMNA’: Naše dostojanstvo neće odbraniti SDP, SPP i SDA, jer ga oni nemaju

0
956
blank

Slučaj učiteljice Adele Karaahmetović Melajac pokazao je koliko sandžački Bošnjaci zapravo žude za nekim ko će odbraniti njihovo dostojanstvo, pogaženo i zgnječeno politikom sandžačkih lidera zadnje tri decenije.

Autor: Redakcija portala Sandzacke.rs

U nedostatku pravih političkih predstavnika Bošnjaci traže ljude s margina koji u konkretnim slučajevima ustaju u odbrani bošnjačkog dostojanstva, koji pokazuju da Bošnjaci možda i nisu baš tako zgaženi kao što se vidi da jesu.

I naravno, političari takve primjere dezavujišu, politizuju, pokušavaju zloupotrijebiti ili minimizirati. Kada to ne uspiju, kao u slučaju učiteljice Adele, onda kreću sa licemjernom podrškom.

Političke elite među Bošnjacima, ma šta god pričale i rekle, izgubile su svaki kredibilitet. Glasaju se po inerciji, jer nema se drugo šta, časnije i s dostojanstvom, glasati.

Kako su djelovale stranke u slučaju učiteljice Adele.

SDP: Njen lider Rasim Ljajić dao je izjavu po principu toplo hladno. Da bude vuk (Vučić) sit a ovce (glasači) na broju. Slao je poruke vlastima da ne kažnjavaju Adelu jer će od nje napraviti još većeg heroja. U isto vrijeme pričao je da nju nije razumio što se junači. Zapravo je želio reći “sjedi, savij se”. To je možda i najbolji slogan za politiku koju Rasim i SDP vodi.

SPP: Prvo je Zukorlić šutio. Pa, šutio i šutio. Pa, pokušao reći da je sve režija. Da je ta himna Suljova himna. Kao onomad kad je govorio da je bošnjačka zastava Suljova krpa. No, kad je vidio reakciju naroda, okreno je priču. Sad je Adela dobra, ali režim oživljava političkog meita Sulja tako što ju je on izveo iz policijske stanice. Samo je ostalo nejasno koja država?! Ona što mu je dala Kobre da ga obezbjeđuju? Ona koja ga je postavila za potpredsjednika Skupštine? Ona koja mu daje direktore škola? Da nije to ona država koju vodi onaj Vučić kojeg podržava Zukorlić? Onaj za kojeg je pozivao Bošnjake da ga glasaju za Predsjednika države? Da nije to onaj policijska stanica čiji je grande šef Vulin? Onaj Vulin kojem Dudić poklanja Kur'an i prima ga u Mešihatu s kezom od uha do uha?!

SDA: Djelovalo je u javnosti da su u svemu ovome bili najiskreniji. Da su se najviše suprostavljali režimu. Da su najjače stali u zaštitu učiteljice Adele. I zaista jesu. Njihovi članovi i funkcioneri su jedini došli ispred policijske stanice. Njihov lider je imao dostojanstven nastup u toj stanici. No, zašto građani, zašto Bošnjaci ne vjeruju da im SDA može braniti dostojanstvo? Zato što se uprljala. Jer ih je u više navrata iznevjerila. Zato što je do juče bila jedan od šrafova u toj “srpskoj državi Srbiji”. Zato što je Suljo bio ministar u Vladi u kojoj je Vučić bio prvi potpredsjednik. Zato što je podržao Koštuničin Ustav i himnu “Bože pravde” koju sad kritikuje. Zato što je prećutno podržao Vučića na izborima za predsjednika tako što su u Tutinu i Sjenici njegovi aktivisti i funkcioneri punili kutije za Vučića. Zato što je tada šutio o diskriminaciji i autonomiji. Baš ovako kako to danas čini Zukorlić. Zato što politika pljuni pa liži ne može više proći.

Izvor: Sandzacke.rs