Spahić: U Novom Pazaru i Tutinu veliko interesovanje za vakcinu

0
511
blank

Interesovanje građana Novog Pazara i Tutina za vakcinaciju protiv sezonskog gripa veće je nego ranijih godina, rekao je danas direktor Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) Šefadil Spahić.

On je radiju Sto plus rekao da se u prosjeku dnevno u Novom Pazaru vaksiniše oko 300 građana, a u Tutinu 90, što ukazuje da se polako vraća povjerenje u vakcinaciju i zdravstveni sistem.

“Ove godine smo trebovali 3.100 doza, što je duplo više u odnosu na prethodne godine, a za nepunih sedam radnih dana smo potrošili preko 50 odsto, što nam se odavno nije desilo. Domu zdravlja u Novom Pazaru ustupili smo 1.500 doza, a hiljadu doza Tutinu“, rekao je Spahić.

blank
Foto: kp.ru

On je savjetovao sugrađane starije od 65 godina da prime ovu vakcinu, a naročito hronične bolesnike, da ne rizikuju od “sudaranja” sezonskog gripa i korona virusa.

“Preporuka je da se sve rizične grupe vakcinišu, jer ako se zaraze jednim, pa drugim virusom, može da dođe do različitih ishoda. Svjesni smo toga i da hronična bolest može doprinijeti da klinička slika kod pacijenta bude još teža“, rekao je Spahić.

On je ponovio da je epidemiološka situacija u Novom Pazaru i Tutinu vezana za korona virus i dalje nestabilna i nesigurna, jer građani ostvaruju brojne kontakte, odlaze na slavlja i nedovoljno poštuju epidemiološke mere.

blank
Foto: EPA-EFE

“Situacija je za sada pod kontrolom, trenutno pratimo 17 kontakata u kućnim uslovima, a na Ifektivnom odeljenju je jedan pacijent. Ipak, ova situacija ne sme da nas zavara, jer smo i prošli put imali mnogo pacijenata koji su se lečili u kućnim uslovima, a plašimo se da se to ne ponovi”, rekao je Spahić.

On je demantovao brojne glasine o tome da su građani Novog Pazara stekli kolektivni imunitet, jer bi za to trebalo da je 60 do 70 odsto stanovništva već bilo zaraženo, uz podsjećanje da je ovo nepoznat virus, za koji još uvijek nije utvrđeno koliko traje imunitet.

Izvor: Radiostoplus.com