SPP optužila SDP za izbornu krađu

0
613
blank
Foto: SPP

Generalni sekretar Stranke pravde i pomirenja (SPP) Edin Numanović optužio je Sandžačku demokratsku partiju (SDP) za krađu na izborima za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV).

On je na konferenciji za novinare rekao da je razlika u glasovima nastala na pojedinim biračkim mjestima u gradovima van Sandžaka, među kojima su i oni gdje ne žive Bošnjaci i gde je, kako je istakao, izlaznost bila 100 odsto, a SDP dobila 750 glasova.

“SDP je iskoristila sve svoje resurse, ali nisu uspjeli da pobijede. Ovih nekoliko stotina Srba upisanih u Bošnjake, ne mogu dati legitimitet SDP na izborima za BNV. Pored toga, bilo je na mnogim mjestima u Novom Pazaru i Sandžaku malverzacija, u Osnovnoj školi ‘Bratstvo’ je ubačeno 30 listića odjednom”, rekao je Numanović.

On je političkog protivnika optužio i za “kontrolisanje 10.000 radnih mjesta”, kao i “masovno ucjenjivanje radnika lokalnih samouprava, profesora i zdravstvenih radnika da obezbijede 50 ili više sigurnih glasova kako bi sačuvali radna mjesta”.

“Radosni smo i ponosni što veći dio nije podlegao pritiscima i ucjenama, a mi ćemo donijeti slobodu javnim ustanovama u Sandžaku”, poručio je Numanović.

Ocijenio je da je SPP “uprkos malverzacijama, izbornoj krađi, ucjenama, pritiscima i kupovini glasova”, ostvarila najbolji rezultat na proteklim izborima.

“Sve ove malverzacije neće promijeniti konstalaciju snaga, pa zbog toga pozivamo jednu i drugu partiju da prihvate program SPP i da krenemo u promjene u BNV. Želimo BNV bez diskriminacije, bez medijskog mraka, koje će se baviti konkretnim projektima na terenu”, rekao je Numanović.

Ukazao je i na loše stanje posebnog biračko spiska zbog čega, kako je ocijenio, veliki broj Bošnjaka nije mogao da glasa i ostvare demokratsko pravo izbora legitimnih predstavnika.

Naglasio je i da veliki broj Bošnjaka nije dobio poziv za glasanje, kao i da su neki morali da glasaju u drugim dijelovima grada, gdje obično ne glasaju.

Izvor: Radiostoplus.com