SPP podržala liste za nacionalna vijeća Roma i Aškalija

0
279
blank
Foto: SPP

Stranka pravde i pomirenja (SPP) podržaće liste “Za jedinstvo Roma Srbije” i “Za napredak Aškalija” na predstojećim izborima za izbor nacionalnih vijeća tih manjinskih zajednica, najavio je danas lider te partije Usame Zukorlić.

Zukorlić je na konferenciji za medije poručio da je SPP “multietnička stranka” koja na izborima, kako je rekao, dobija ogromnu podršku, kako Roma i Aškalija, tako i drugih nacionalnih zajednica.

“To nas je preusmjerilo da mi na izborima za nacionalna vijeća nacionalnih zajednica ne izlazimo samo na koloni bošnjačke nacionalne zajednice, već i drugih. Na predstojećim izborima založićemo se da te dvije liste imaju što veći broj glasova da bi politiku SPP-a, koja je politika za interese nacionalnih zajednica, mogli sprovoditi i kroz ta nacionalna vijeća”, naveo je Zukorlić, prenosi radio Sto plus.

Nosilac liste “Za jedinstvo Roma Srbije” Ibro Idić pozvao je pripadnike te manjine da se upišu u poseban birački spisak kako bi na predstojećim izborima mogli da ostvare svoja prava.

Predsjednik Centra za edukaciju i afirmaciju Aškalija Muhamed Behrami, koji predvodi listu “Za napredak Aškalija” ocijenio je da im je neophodno naionalno vijeće koje će raditi na promociji obrazovanja, kuluture, informisanja i jezika te manjine.

“Radili smo u nacionalnom vijeću pune četiri godine i jako nam je bitno da nacionalno vijeće funkcioniše sa ljudima kojima je stalo do njihove zajednice, koji žele da rade za obrazovanje, promociju kulture, informisanje i jezik”, dodao je Behrami.

Redovni izbori za članove nacionalnih vijeća nacionalnih manjina biće sprovedeni 13. novembra ove godine, a biraće se 35 članova romske manjine, kao i 15 članova aškalijske manjine.

Izvor: Radiostoplus.com