“Srbija finansira, u kratkom roku autoput do Crne Gore”

0
942
blank
Foto: Shuterstock

Srbija će ovih dana potpisati ugovor sa kineskom kompanijom CRBC o finansiranju izgradnje cijele dionice autoputa kroz Srbiju do granice sa Crnom Gorom, istakao je crnogorski premijer Duško Marković.

“Mislim da imamo dobru vijest. Kad smo pokrenuli priču o autoputu, to je bio razlog za oponiranje. Bila je kvalifikacija da je to put iz nigdje u nigdje. Na to nas danas podstiču MMF i Svjetska banka, od toga vide benefite za ekonomiju. Srbija će ovih dana potpisati ugovor sa CRBC o finansiranju cijele dužine autoputa kroz Srbiju do Boljara”, rekao je Marković u parlamentu tokom “premijerskog sata”.

Najavio je da će se sastati sa predsjednikom kompanije CRBC i rukovodstvom Eksim banke, koji će podstaći nastavak daljih radova na dionici prema Andrijevici i Boljarima.

“Vjerujem da ćemo u veoma kratkom roku imati autoput koji će povezivati Crnu Goru sa Srbijom i jugoistočnom Evropom. To je dobra vijest”, rekao je Marković.

On je saopštio i da o infrastrukturnom razvoju “svjedoče projekti vrijedni milijardu i po eura”, te podsjetio da je riječ o prvoj dionici autoputa, koja se realizuje očekivanom dinamikom, kao i elektroenergetskoj vezi sa Italijom, koja će biti završena do kraja ove godine.

“Podjednako je važno prioritetnu vezu autoputa vidjeti kao vezu Podgorice i Kolašina, ali i kao deo sveobuhvatne mreže Zapadnog Balkana. Analogno tome, 400 KW dalekovod od Lastve do Pljevalja je važan segment transbalkanskog elektroenegetskog koridora”, naveo je Marković.