SRDAČAN SUSRET ERDOGANA I ĐUKANOVIĆA: Bošnjaci su duhovni most između naših zemalja!

0
302
blank

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je nakon razgovora sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom istakao da postoji prostor da se prijateljske veze dvije države prodube, prvenstveno u ekonomskom sektoru.

Erdogan je kazao da Turkiye ohrabruje Crnu Goru da nakon svih aktivnosti postane članica EU.

“Mislim da su odnosi dvije zemlje oslonjeni na dugu tradiciju i da su se razvili do prijateljstva, a danas govorimo i o savezništvu. Treba da tražimo prostor da mozaiku dodamo neku novu sliku. Posvećeni smo identifikaciji prostora za unapređenje ekonomske saradnje. U Crnoj Gori radi 3.800 kompanija iz Turkiye , što je indikativan podatak. Nije u pitanju geografska blizina nego prijateljstvo i povjerenje. Očigledno da se ljudi iz Turkiye u Crnoj Gori osjećaju sigurno”, kazao je Đukanović.

Kako je istakao, govorili su o saradnji i daljem razvoju energetike, zdravstva i kulture.

Đukanović je podsjetio da se u junu sastao sa širokom delegacijom turskih biznismena, gdje je iskazano interesovanje za investicije.

“Vjerujem da ima potencjjala koji treba valorizirati i putem sporazuma o slobodnoj trgovini, formiranjem komisije za saradnju. Osim ekonomije, razgovarali smo i o obrazovanju i stipendijama za crnogorske studente”, napomenuo je Đukanović.

Kako je dodao, možemo biti zadovoljni bilateralnom statusom i poručio da vjeruje da će današnji otvoreni razgovori biti impuls za dalju saradnju i ostvarivanje zajedničkih ciljeva.

Predsjednik Crne Gore je naglasio i da su razgovarali i o širim pitanjima, od regionalnog i globalnog značaja.

blank

Ukrajinska tema je bila nezaobilazna, kao i tema sigurnosnog rizika za Evropu. Istaknuto je da je potrebno poštovanje za prevazilaženje krize i za sve probleme i izazove zapadnog Balkana.

Saglasni su, kazao je Đukanović, da je zapadnom Balkanu potrebna pouzdanost i stabilnost.

On je naveo da je Crna Gora primjer uspješnosti i da je ostvarila puno na putu ka EU, zbog čega je zavrijedila pažnju međunarodnih partnera.

“Prolazimo delikatno iskustvo krize, ali kao što znamo ništa ne teče pravolinijski. Crna Gora je stabilna da slijedi svoju viziju i ima kapacitet da pruža podsticajni primjer. Svjesni smo da je na zapadnom Balkanu haotična situacija i sve dok je tako neće biti prosperitera ni sigurnosti”, kazao je Đukanović.

Predsjednik Turkiye Erdogan je istakao da je prijateljstvo dvije zemlje staro vjekovima, i podsjetio da je Crna Gora otvorila ambasadu još u osmanskom periodu.

“Naše rodbinske zajednice Bošnjaka sa više od 150.000 u Turskoj, duhovni su most između zemalja – jake ljudske i rodbinske veze. Odnosi Crne Gore i Turske su na najvišem nivou”, kazao je Erdogan.

Dodao je da je razgovarano o unapređenju bilateralnih odnosa. Napomenuo je da je tokom posjete turske delegacije Crnoj Gori prošle godine povećana trgovina, u prvih 11 mjeseci za 49 odsto.

“Ukupne turske investicije premašile su 179 miliona eura. Broj kompanija je 3.800 u Crnoj Gori. Turske kompanije realiziraju važne projekte u sektorima usluga i građevinarstva i vjerujem da će uspješne inicijative biti nastavljene”, kazao je Erdogan.

Pomenuo je i značaj organizacije “Tika” koja je realizirala više od 400 projekata i uložila više od 20 miliona eura. U oblasti obrazovanja obezbijeđene su stipendije, u posljednjoj godini za 501 studenta, i nastaviće sa tim aktivnostima.

Kako je kazao imali su priliku da razmijene mišljenje o dešavanjima na Balkanu.

“Crna Gora daje važan dio doprinosa miru i stabilnosti na zapadnom Balkanu. Cijenimo i ohrabrujemo Crnu Goru da nakon svih aktivnosti postane članica EU”, poručio je Erdogan.