Srpski mediji nagađaju o identitetu Sandžaklija zarobljenih u kurdskom logoru u Siriji

0
1048
blank

Poziv predsjednika Stranke pravde i pomirenja (SPP) Muamera Zukorlića državnim organima Srbije da iz jednog logora na sjeveru Sirije, pod kontrolom Kurda, spasu 11 državljanina Srbije i djece poreklom iz Sandžaka, zasad je bez odgovora državnih institucija.

Zukorlić nije pojasnio kako je saznao da se u tom logoru nalaze žene i djeca porijeklom iz Sandžaka, niti je saopštio njihova imena.

Pretpostavlja se da se radi o ženama i djeci Sandžaklija koji su dobrovoljno otišli u Siriju i Irak i ratovali na strani Islamske države. Neki od njih su regrutovani u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu drugi u Bosni (Maoča), a pojedini u zemljama zapadne Evrope, piše Srbija Danas.

Prema nezvaničnim informacijama, u Siriji i Iraku je ratovalo između 30 i 70 Sandžaklija. Za njih desetak se zna da su poginuli, neki su se vratili u Srbiju, Bosnu, Austriju i Njemačku, a preživjeli još uvijek ratuju u Goti, Idlibu i okolini Damaska. Mnogi od njih su u rat poveli i svoje porodice.

“Nakon što je Islamska država počela da trpi poraze i da bježi pred sirijskom armijom i ruskim bombarderima, mnogo Sandžaklija je poginulo, a dosta njih se razdvojilo od svojih žena i djece.

blank
Foto: Ilustracija

Najviše Sandžaklija je u Siriju otišlo preko novopazarskog medžida Furkan, kojim je rukovodio Abid Podbićanin bivši student u Kairu, potom imam u okolini Prijepolja, a kasnije jedan od komandanata Islamske države u Siriji. Prema jednoj verziji, on je poginuo u borbama oko Kobanonea, a po nekim drugim informacijama još ratuje, pošto je fingirao svoju smrt da bi se pod drugim imenom vratio u Evropu. Zna se da je u Siriju odveo i svoju suprugu Nervesu Plojović i njihovo troje djece.

Novopazarac Rejhan Plojović u Siriju je otišao sa suprugom Eminom i dvoje djece. Bezbjednosne službe Srbije imale su i informaciju o tome da su u Siriju otišle i Novopazarke Lejla Brahović i Alma Smailović, koja je putem interneta upoznala Rama Grahovića iz Bosne i sa njim, preko Austrije i Turske, otišla u Siriju i tom prilikom povela svoje dvoje djece.

Prema nezvaničnim informacijama, u Siriju je sa troje djece otišla i Alam R. također iz Novog Pazara, čiji suprug je još u zatvoru.

“Nema pouzdanih informacija o tome koliko je žena i djece boraca iz Sandžaka trenutno u Siriji, jer su neke od žena odlazile, vraćale se i ponovo odlazile”, kaže izvor.

Sve one sada su u nevolji, jer se zbog ratnih sukoba Turske i Kurda teško probijaju do Turske, ne mogu u Irak, neće ih ni Kurdi, a Asadova armija napreduje i uskoro bi mogla završiti sa Islamskom državom u Siriji.

Veruje se da ih ima i u drugim logorima, ali i među poginulima.