Šta se krije iza duela Šešelj – Zukorlić?

0
1228
blank

Autor: Redakcija Sandžačkih novina

Pristalice lidera Stranke pravde i pomirenja Muamera Zukorlića i mediji bliski ovoj političkoj grupaciji uveliko na društvenim mrežama najavljuju TV duel između bivšeg muftije i lidera Radikala i osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja na beogradskoj TV Happy.

Iako se ova TV emisija, od strane najvatrenijih Zukorlićevih pristaša, najavljuje kao “duel decenije” sasvim je očigledno da je riječ o zadnjim trazajima i pokušajima srpskog režima na spasavanju svoga favorita na izborima za BNV i dizanjanju niskog rejtinga Zukorlića u Sandžaku.

Zukorlićevi mentori u Beogradu očito računaju da bi bivši muftija u duelu sa liderom Radikala mogao poraviti svoj loš rejting jer bi Šešelj, unaprijed dogovorenom i već oprobanom strategijom, napadao Bošnjake a lider SPP-a bi ih branio.

Ovaj scenario, doduše u nešto blažoj formi, već smo imali prilike da vidimo u prethodnim zajedničkim TV gostovanjima Zukorlića i Šešelja na režimskim televizijama, kada bivši muftija ne samo da nije napadao lidera Radikala kako je obećavao prije izbora za narodnog poslanika, već je otovreno bježao od bilo kakvog sučeljavanja sa istim.

No, ono što je već dobro poznato u beogradskoj političkoj čaršiji jesu sjajni i prijateljski odnosi Šešelja i Zukorlića. Nerijetko se mogu vidjeti u skupštinskom restoranu kako prijateljski uz kaficu ćaskaju. Istina Šešelj je to potvrdio i u televizijskim i skupštinskim nastupima gdje je napadao Ugljanina a Zukorlića i njegovu stranku označavao kao “civilizovanu artikulaciju muslimana u Raškoj oblasti”.

Postavlja se pitanje zbog čega Šešelj neku bošnjačku stranku i lidera podržava i promoviše? Jednostavno, jer takvi rade u interesu Srbije i srpskog režima. U tom kontekstu treba gledati ovaj duel i pristanak Šešelja da učestvuje u dizanju rejtinga Zukorliću kao beogradskom igraču za preuzimanje BNV.

Evidentno je da je Zukorlićev inače loš rejting u Sandžaku postao još niži nakon upada njegovih pristaša u Skupštinu Novog Pazara i nakon njegovih opštužbi na račun lidera SDA Sulejmana Ugljanina o prodaji 20.000 puišaka u Sandžaku čime se direktno opravdava represija i teror države prema Bošnjacima. Drugim riječima, Zukorlić je optužio ne samo Ugljanina već i 20.000 Bošnjaka u Sandžaku da su se ilegalno naoružali i tako željeli napasti Srbiju, tako da su replesalije bile sasvim logičan odgovor srpskog režima.