Starešina manastira Sopoćani o požaru: “Sa ovim narodom živimo u skladu, nemam nikakve sumnje”

0
825
blank
Foto: indeksonline.rs

Starešina manastira Sopoćani otac Teoktist kazao je za RTV Novi Pazar da požar koji je izbio jučer nešto poslije 16 sati u borovoj šumi iznad konaka ovog manastira nije zahvatio sam kompleks i tako demantovao navode nekih medija da je vatra zahvatila sam konak.

Prema njegovim riječima požar je bio veoma blizu, ali je zahvaljujući njihovoj brzoj reakciji ugašen.

Opisujući događaj otac Teoktist je kazao da je vatru i dim primjetio jedan monah koji je odmah obavestio ostale i odmah se pristupilo gašenju kako se ne bi proširio s obzirom da se radi o borovoj šumi, a ubrzo su stigle i vatrogasne jedinice.

”Mi smo ugasili odmah taj požar u šumi, Konak nij gorio i sreća je po nas da je taj naš monah u tom trenutku imao redovno poslušanje i da je naišao u tom trenutku kada je izbila vatra jer svi znamo kako gori četinar. Ostaje nejasno kako je došlo do požara u samoj šumi, jer se ne radi o dijelu koji je pored puta već dublje u šumi. Ovo jeste izletište i mjesto gdje ljudi imaju običaj da raspale roštilj i izađu, mada je nejasno da to neko čini u ovom zimskom periodu”, objasnio je otac Teoktist.

blank
Foto: indeksonline.rs

On ne ostavlja prostor nagađanjima o eventualnim motivima za izbijanje požara.

”Mi ovdje sa ovim narodom živimo u skladu i ja nemam nikakve sumnje. Ovde živimo zajedno, pomažemo jedni druge i nemam nikakvu pridiku ili sumnju na moje komšije”, izričit je on.

Manastir Sopoćani danas je posjetio gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac sa saradnicima, gdje su razgovarali sa starešinom manastira ocem Teoktistom.

blank
Foto: indeksonline.rs

Gradonačelnik Biševac je posjetu manastiru Sopoćani organizovao kako bi direktno od sveštenstva čuo informacije o požaru koji je jučer izbio u blizini konaka tog manastira.

Ovom prilikom dogovorena je dalja saradnja i realizacija projekata koji će za cilj imati očuvanje i negovanje, kako je konstatovano, ionako dobrih međuvijerskih odnosa, te ih podići na još veći nivo.

Konačnu riječ o ovom događaju daće policija čiji pripadnici su odmah izašli na lice mjesta i izvršili uviđaj, kako bi okolnosti pod kojima je došlo do požara bile rasvijetljene.

Izvor: RTV Novi Pazar/Indeksonline.rs