Stranka pravde i pomirenja održala završni skup u Novom Pazaru (FOTO)

0
328
blank
Foto: SPP

Na centralnom gradskom u trgu u Novom Pazaru lista Stranke pravde i pomirenja Usamea Zukorlića “Jedinstveno za slobodno vijeće“, čiji je nosilac bivša narodna poslanica dr. Misala Pramenković, održala je završnu predizbornu konvenciju koja je ujedno upriličena i kao obilježavanje godišnjice smrti bivšeg muftije i predsjednika Stranke pravde i pomirenja Muamera Zukorlića.

Skupu je prisustvovalo više hiljada članova i simpatizera Stranke pravde i pomirenja iz Novog Pazara ali i ostalih gradova, a među njima su bili imami Islamske zajednice u Srbiji kao i glavni imam Islamske zajednice u Novom Pazaru Enver Omerović, kao i dugogdišnji predsjednik Opštine Srebrenica i potpredsjednik Republike Srpske Ćamil Duraković, piše Nova.rs.

Prisutnima su se obratili narodni poslanik Jahija Fehratović, kao i jedan od osnivača Stranke pravde i pomirenja Jonuz Džanković.

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije Edin Đerlek je rekao da je njegova misija kao ministra da pomogne Sandžaku, Bošnjacima i celoj Srbiji, i da je taj njegov zadatak odmah zasmetao pojedinim skupštinskim kolegama ultradesničarske orijentacije.

blank
Foto: SPP

On je rekao da mu nije žao zbog toga jer i treba da im po njegovim riječima smeta to što će se boriti za svoj Sandžak.

“Smeta im što sam rekao da ću se boriti za svoj Sandžak, neka im smeta, i treba da im smeta. Oni su mislili da ćemo ja i moje kolege, kada dođemo u Beograd, da zaboravimo na Sandžak, ali su se gradno prevarili, jer mi nismo kao oni ministri koji su ranijih godina bili u Vladi a dolazili su iz ovih krajeva“, rekao je Đerlek.

Dodao je da je ponosan na sve kandidate sa liste njegove stranke, a posebno na njenog nosioca dr. Misalu Pramenković koja je, po njegovim riječima, primjer kako treba da izgleda jedna prava Bošnjačka žena, intelektualka.

blank
Foto: SPP

Nakon njega obratila se i nosilac liste dr Misala Pramenković koja je istakla da je lista koju predovodi samo naslednik muftijine ideje, da je politika i cilj liste Stranke pravde i pomirenja upravo “Muftijin koncept“ za koji kaže da je koncept suživota, dobre politike zdravih međuljudskih odnosa svih naroda i religija u Sandžaku i Srbiji.

Pramenković je rekla da je 2010. godine lista koju je tada predvodio preminuli muftija Muamer Zukorlić pobedila na tadašnjim izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće, ali da je država Srbija ipak odlučila da tada poništi volju građana i veće Bošnjaka prepusti na rukovođenje tadašnjoj listi SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina, kao i da je došlo vrijeme da se poslije 12 godina BNV, kako je rekla, “oslobodi“ od vođstva SDA koju predvodi Ugljanin.

blank
Foto: SPP

Nakon njenog obraćanja, obratio se sin preminulog muftije Muamera Zukorlića i predsjednik Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić, koji je rekao da je konačno došlo vrijeme za promjene i vrijeme oslobađanja Bošnjačkog nacinalnog vijeća.

On je najviše kritikovao dosadašnji rad Bošnjačkog nacionalnog veća čije je rukovodstvo uptužio da su unazadili nastavu na bosanskom jeziku u školama u Srbiji, da su po njegovim riječima uveli medijiski mrak i sve vrijeme diskriminisali ostale vijećnike u BNV.

Bošnjaci, kako je rekao, ne smiju da propuste priliku da na ovim izborima oslobode BNV jer je sljedeća prilika tek za četiri godine što je dovoljno da se propusti svaka šansa za boljitak Bošnjaka.

blank
Foto: SPP

Osvrnuo se i na ostale liste koje učestvuju na ovim izborima, pa je tako rekao da je kampanja liste Sandžačke demokratske partije Rasima Ljajića čiji je nosilac sadašnji ministar za turizam i omladinu Husein Memić za njega završena, jer je “veoma neozibiljna i neodgovorna“.

“Njihova kampanja je neozbiljna i neodgovorna prema Bošnjacima, njihov nosilac liste, je prihvatio ministarsku funkciju u Vladi Srbije i samim tim izgubio pravo da čak bude i vijećnik u BNV i što se nas tiče, njihova kampanja je samim tim završena“, rekao je Useme Zukorlić.

Kao osnovne ciljeve liste Stranke pravde i pomirenja, Usame Zukorlić je naveo obnovu stare čaršije u Novom Pazaru kao i izgradnju džamija koje su u Novom Pazaru ali i ostalim gradovima u Sandžaku srušene tokom trajanja komunističkog režima u Jugoslaviji. Usame je rekao da će jedan od glavnih ciljeva ove liste biti jednistvena Islamska zajednica, i da će Bošnjaci konačno dobiti ozbiljno Veće kakvo zaslužuju a ne, kako je rekao, “primitivno vijeće koje Bošnjake vraća u neka prošla vremena“.

blank
Foto: SPP

Izvor: Nova.rs