SUKOBI U SDA TUTIN! Salih Hot smijenio Jusufovića i Šehovića, Holić podnio ostavku

0
887
blank

Predsjednik Opštine Tutin Salih Hot smijenio je sa funkcije pomoćnika predsjednika Pajaza Jusufovića, dok je Esad Holić sam podnio ostavku na istu funkciju. Za sutra se sprema i smjena načelnika Opštinske uprave Adnana Šehovića, saznaje portal Sandžačke iz izvora u vrhu loklanog odbora SDA Sandžaka u Tutinu.

Kulminacija je to višemjesečne agonije u lokalnom odboru SDA Sandžaka i Opštini Tutin, gdje se dugo vremena vodi unutarstranačka borba za kadrovske promjene i zaokret u lokalnom političkom djelovanju, zarad opstanka na vlasti stranke koja je, politikom koju trenutno vodi, bila krenula putem sigurnog nestanka.

Kadrovska primjene u Tutinu epilog su nedavne posjete lidera SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina rukovodstvu lokalnog odbora, kojom prilikom je Ugljanin, prema našim saznanjima, veoma ljutito preliomio i odlučio da pomenuti “omraženi trojac” mora biti smijenjen, što je bio i zahtjev opozicije u Tutinu za eventualnu koaliciju, o čemu je naš portala pisao ranije.

Kako nezvanično saznajemo, u toku su intezivni pregovori između SDA Sandžaka, Sandžačke demokratske partije (SDP) i GG “Tutin na prvom mjestu” oko koalicije i formiranja skupštinske većine, koje u ime SDA sada vode Selma Kučević, šefica odbora u Tutinu i narodna poslanica i Kenan Hot, bivši predsjednik opštine.

Prema našim informacijama, apetiti lokalnog odbora SDP su porasli i oni sada traže 14 umjesto 8 dosadašnjih funkcionerskih mjesta u opštinskoj upravi.

Izvor Sandžačkih navodi da bi smijenjeni fukcioneri SDA Sandžaka mogli sa sobom odvući jedan manji dio odbornika u lokalnom parlamentu, ali da je većina njih lojalna Salihu Hotu, Selmi Kučević i Kenanu Hotu.

Cijela situacija u Tutinu, kako ocjenjuju politički analitičari, ima veze i sa nastupajućim izborima za Bošnjačko nacionalno vijeća, te se kadrovska sječa u Tutinu tumači kao Ugljaninov ustupak Ljajiću zarad buduće koalicije nakon izbora za Vijeće 13. novembra ove godine.

Izvor: Sandzacke.rs