Sve spremno za 11. juli: Iskopani mezari za 35 žrtava srebreničkog genocida

0
835
blank
Foto: Anadolija

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari danas je završeno kopanje mezara u koje će biti spušteni posmrtni ostaci 35 novoidentifikovanih žrtava genocida u Srebrenici, koje će biti ukopane na kolektivnoj dženazi 11. jula ove godine.

Nermin Alivuković, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 23. godišnjice genocida, rekao je da je sve spremno za obilježavanje godišnjice genocida nad Bošnjacima SZ UN-a Srebrenica iz jula 1995. godine.

“Što se tiče priprema za obilježavanje 23. godišnjice genocida nad Bošnjacima SZ UN-a Srebrenica, mogu reći da su one privedene kraju. Iskopano je 35 kabura. Sve ostale pripreme u vezi parking prostora upravo se finaliziraju tako da spremno dočekujemo 11. juli i prihvat svih gostiju koji nam budu dolazili ovdje”, istaknuo je Alivuković.

blank
Foto: Anadolija

Obavijestio je sve, koji dolaze 11. jula u Potočare, kako bi prisustvovali dženazi srebreničkim žrtvama, da su osigurali dovoljan broj parking prostora za autobuse i putnička vozila. Alivuković je pojasnio da je parking besplatan i da ne nasijedaju na ponude za parkiranje na ulazu u Potočare iz pravca Bratunca, koji se plaća.

“Ovih dana, kada obilježavamo 23. godišnjicu genocida suočeni smo i s pričama i nametanjima da prestanemo govoriti o genocidu i o 11. julu, da smo kao dosadili s tom pričom i da trebamo pričati o nekim drugim stvarima. Ja poručujem da dok je živih porodica onih koji su ubijeni u srebreničkom genocidu ta priča neće prestati”, poručio je Alivuković.

Govorio je i o programu obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici.

blank
Foto: Anadolija

“Razdvojili smo komemoraciju od vjerskog dijela programa. Komemoracija 11. jula počinje u 11 sati. Nikome nismo posebno slali pozivnice. Tu će biti predstavnici svih nivoa vlasti u BiH, ambasadori i njihovi zamjenici. Još uvijek nemamo potvrdu da će neko od zemalja regije tako i Europe i svijeta prisustvovati komemoraciji, ali imamo još četiri dana. Političkih govora neće biti 11. jula”, pojasnio je Alivuković.

Kako je kazao, i ove godine očekuju između 20.000 i 30.000 gostiju na obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici koje će odati počast nevino stradalim žrtvama.

Alivuković je podsjetio da je jutros krenuo i Marš mira iz pravca Nezuka prema Potočarima u kojem učestvuje više od 6.000 ljudi.

blank
Foto: Anadolija

“Ove godine će prvi put imati priliku da prođu i trasom dugom oko 17 kilometara, dakle, od Kameničkog brda do Buljima, identičnom trasom kojom su Srebreničani u julu ‘95. pred vojskom i policijom RS-a bježali prema Nezuku, tuzlanskoj slobodnoj teritoriji”, rekao je Alivuković.

Na toj trasi, istakao je, još uvijek postoje određeni lični predmeti Srebreničana koji su se kretali tim dijelom puta u julu ‘95.

Za kolektivnu dženazu u Potočarima 11. jula ove godine do sada su spremni posmrtni ostaci 35 osoba.

U Podrinje identifikacionom centru u Tuzli nalazi se skoro 170 identificiranih žrtava, ali uglavnom zbog nekompletnosti posmrtnih ostataka porodice se još nisu odlučile za ukop.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari dosad je smiraj pronašlo 6.575 žrtava genocida, a traga se za još oko hiljadu.