Svečano otvorena knjižara Centra za bošnjačke studije u Tutinu

0
675
blank
Foto: Nedžad Smailagić/Sandzacke.rs

Centar za bošnjačke studije (CBS) izdao je do sada 143.238 knjiga, rekao je sinoć direktor ove ustanove Esad Džudžo na otvaranju knjižare u Tutinu.

On je rekao da se na njenim rafovima nalaze upravo knjige iz njihove izdavačke djelatnosti.

“Možda je neuobičajeno da neko 2022. godine otvara knjižaru, ali bih podvukao da smo do sada izdali oko 2.000 knjiga manje nego što je Bošnjaka bilo u Srbiji prije 11 godina. Čast mi je da večeras promovišemo dvije knjige i organizujemo izložbu slika“, rekao je Džudžo.

On je podsjetio da je počeo popis stanovništa i domaćinstava, veoma važan proces u Srbiji, kao i da će sutra u Bosni i Hercegovini biti održani izbori, piše Free Media.

blank
Foto: Nedžad Smailagić/Sandzacke.rs

“Pred nama su i izbori za Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV), veoma važan test o tome ko će u narednom periodu predstavljati bošnjačku zajednicu u Srbiji”, rekao je Džudžo.

Na otvaranju knjižare upriličena je izložba slika Irfana Adilovića, kao i promocija knjige “Peča“ Fahrudina Kladničanina i romana “Dolina“ Avda Ćeranića.

CBS je osnovan 2005. godine, bavi knjižarskom i bibliotekarskom djelatnošću, naučno- istraživačkim radom, sakupljanjem arhivske i dukumentarne građe, video i foto zapisa vezanih za kulturu i tradiciju Bošnjaka, a izdavač je časopisa za kulturu “Bošnjačka riječ”.

blank
Foto: Nedžad Smailagić/Sandzacke.rs

Izvor: Free Media