Švicarsko selo ponovilo ponudu: Tražimo stanovnike i nudimo 21.500 eura po osobi

0
1370
blank

Švicarsko mjesto Albinen, smješteno u kantonu Vale, pravo je selo iz bajke, a ništa manje bajkovito vlasti iz ovog mjesta odlučile su ponuditi po 21.500 eura svakom ko se doseli u ovo mjesto.

Riječ je o politici koja je prošle godine oduševila stanovnike Evrope, a koju su gradske vlasti u decembru 2017. godine odlučile provoditi kako bi se aktivno izborili s velikim iseljavanjem stanovništva. Iako u selu postoje brojne vikendice posebno mladi stanovnici odlaze iz sela, prenosi Euronews.

Samo u posljednjoj godini selo su napustile tri porodice s osmoro djece pa je lokalna vlast bila prisiljena da zatvori seosku školu.

Stanovnici sela zahtijevaju od lokalnih vlasti da učine nešto kako bi se u selo vratio život i kako bi se obezbijedila budućnost i opstanak sela. Plan lokalnog vijeća je da porodicama ili pojedincima, strancima, koji se odluče na kupovinu ili izgradnju kuće u Albinenu, pod određenim uslovima, poklone po 25.000 franaka (21.500 eura) za svaku odraslu osobu u porodici i dodatnih 10.000 franaka (8.500 eura) po djetetu.

Četvoročlana porodica, prema tom prijedlogu, dobila bi bonus u vrijednosti od 70.000 švicarskih franaka.

blank

Ali, postoje i uslovi koje je potrebno ispuniti. Odrasle osobe moraju biti mlađe od 45 godina i pristati na život u selu u trajanju od najmanje deset godina. U kupovinu ili izgradnju kuće treba uložiti najmanje 200.000 franaka tokom desetogodišnjeg perioda i nekretnina mora biti stalni dom, a ne vikendica. Novac od lokalnih vlasti dobijaju nepovratno, osim u slučaju ako neko odluči da napusti selo prije isteka roka od deset godina.

Lokalne vlasti su uvjerene da su ove mjere pristupačne za sve.

“To je ulaganje u budućnost sela. U najboljem slučlaju će se ponovo otvoriti škola u selu”, pišu lokalne novine. Dodaju da će zajednica profitirati od novih porodica kroz poreze, ugovore o izgradnji i kupovini namirnica i svega potrebnog u seoskoj prodavnici, dok će se istovremeno u selo vratiti život.