TADIĆ RASKRINKAO VUČIĆA: Ja i kao bivši predsjednik prijavljujem kad idem u drugu državu

0
975
blank

Bivši predsjednik Srbije Boris Tadić u intervjuu za portal Nova.rs komentirao je naum svog nasljednika na toj funkciji Aleksandra Vučića da bez službene najave hrvatskim vlastima posjeti Jasenovac i čitavu ideju do čije realizacije u konačnici nije došlo nazvao je provokacijom.

Tadić se složio s tumačenjem da je u ovome slučaju prekršen diplomatski protokol, a uvjeren je da je Vučić to učinio namjerno kako bi mogao izvesti “kvazipatriotsku predstavu” što, s obzirom da je riječ o jasenovačkim žrtvama, smatra morbidnim.

Prvo, iz note Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske ne vidim da mu je Hrvatska zabranila dolazak, već je upućeno objašnjenje da su o planu te posjete čuli iz neslužbenih izvora i da je neprihvatljivo da predsjednik druge države na takav način bez poštovanja diplomatskog protokola dolazi u Hrvatsku, ustvrdio je Tadić pa dodao da mu je nejasno zašto bi ta posjeta uopće bio privatna, kako je to srbijanska strana prezentirala.

“Vučić i drugi predstavnici ove vlasti su, naravno, znali da je to kršenje protokola, pa je opravdano postaviti pitanje je li Vučić najavio privatnu posjetu, upravo znajući kakav odgovor će dobiti kako bi namjerno isprovocirao još jednu kvazipatriotsku predstavu. Uz to, njegova najava privatne posjete Jasenovcu je potpuno neprikladna i svojevrsno unižavanje takve posjete, s obzirom da, ako uistinu želi odati počast jasenovačkim žrtvama, zbog čega bi se odricao kapaciteta koji ima kao predsjednik države i išao privatno? Nikada nisam čuo da je neko od njegove porodice nastradao u Jasenovcu pa da bi se time opravdala privatna posjeta, a i da je, opet ne razumijem zbog čega bi na ovaj način i uz sav ovaj spektakl išao u ‘privatnu’ posjetu”, kazao je Tadić.