Tadić: Što više Vučić drami i šalje patriotske poruke, to više gubi na Kosovu

0
1384
blank
Screenshot

Bivši predsjednik Srbije Boris Tadić ocijenio je večeras da vlast koristi izjave da se na Kosovu moraju sačuvati mir i stabilnost “kao podizanje tenzija“, kao i da što više predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i njegova vlast “drame i šalju patriotske poruke, to više gube na Kosovu“.

“Situacija je uvijek opasna, uvijek može da eksplodira. A režim koristi te rečenice kao podizanje tenzija, a onda se pojavljuje kao spasilac“, rekao je Tadić u emisiji “N1 Direktno“.

Istakao je da on ne bi priznao kosovsku nezavisnost, već da bi se borio za održivo rješenje uvažavajući albansku stranu.

“Moramo da shvatimo da na Kosovu žive Albanci koji ne žele da prihvate Srbiju kao svoju državu. I mora da se nađe nevjerovatno kompleksno rješenje. Mislim da će se ponovo okrenuti krugu u kom će se morati razmišljati o kompromisnom rješenju“, ocijenio je Tadić.

Komentarišući izjavu izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, da sve što je dogovoreno u tom dijalogu mora da se implementira, uključujući Sporazum o slobodi kretanja iz 2011. godine, Tadić kaže da to znači “normalizacija u funkcionisanju na prelazima“, uz ocjenu da je to dobar znak i da bi moglo da relaksira odnose.

“Čitava ideja je bila samo to – tablice, lične karte, dokumenti, isprave i napravljeni su bolni kompromisi sa obje strane. Niko tu nije sve dobio i sve izgubio, ali je bila ideja da se normalizuju odnosi i da se normalizuje dnevno kretanje ljudi“, naveo je bivši predsjednik Srbije.

Izvor: Beta