Tandir osnovao svoju agenciju za halal, muftija Dudić poručuje “zloupotreba i manipulacija vjernicima”

0
395
blank

U Agenciji za privredne registre (APR) registrovana je nova firma “Halal i consulting” čiji je direktor Samir Tandir, nekadašnji funkcioner Stranke pravde i pomirenja i bivši uposlenik Islamske zajednice u Srbiji.

Reagujući na vijest o osnivanju nove agencije za sertificiranje halal kvaliteta, predsjednik Mešihata IZuS muftija Mevljud ef. Dudić kazao je kako je neprihvatljivo osnivanje agencije koja nije vezana za Islamsku zajednicu.

“Pitanje halal kvaliteta je nešto što mora biti isključivo vezano za Islamsku zajednicu. Islamska zajednica i ulema je ta koja će voditi računa da li je nešto halal ili nije i oglašavati se po tom pitanju. Naime, mi smo 2007. godine, imali Halal agenciju na čijem je čelu do skoro bio Samir Tandir. Imajući u vidu da se odlučio baviti politikom i da je osnovao svoju političku partiju mi smo se njemu zahvalili i imenovali smo novo rukovodstvo. Pojavljivanje nove halal agencije klasična je zloupotreba.

Skrećem pažnju i upozoravam muslimane da se s tim ne poigravaju, jer već postoji nekoliko kvazi halal agencija u Srbiji, gdje za nekoliko stotina eura možete dobiti halal standard, a takve proizvode nikad to na svojoj sofri ne bih smio stavit. Islamska zajednica će i u narednom periodu biti vrlo rigorozna po pitanju izdavanja halal sertifikata, a svi koji se pojavljuju u privatnoj režiji sa njima Islamska zajednice nema ništa i ona ne stoji, niti ih podržava, niti dozvoljava da naši vjernici budu izmapulisani”, poručio je muftija Dudić, a prenio Sandžak Press.

Podsjećamo, prije godinu dana Mešihat Islamske zajednice u Srbiji za v.d. direktora Agencije za sertificiranje halal kvaliteta imenovao je dr. Enver ef. Gicić. Prethodno je tu funkciju obavljao Samir Tandir.

Izvor: Sandzacke.rs/Sandžak Preee