Tandir počeo da izdaje halal sertifikate: “Baš me briga, ako se to nekom ne sviđa”

0
324
blank
Foto: Facebook

Predsjednik Bošnjačko-srpskog saveza (BOSS) Samir Tandir, putem svoje agencije “Halal i consulting”, počeo je sa izdavanjem halal sertifikata, prenosi Sandžak Press uz ocjenu da je riječ o “direktnom ataku na Islamsku zajednicu”.

Tandir je, gostujući u emisiji “Posmatranje” portala A1, potvrdio da će nastaviti sa izdavanjem halal sertifikata.

“Mi imamo odvojenost vjerskih zajednica od države. Sve ono što je u skladu sa zakonom Republike Srbije, ja ću da radim. Da li to se nekome sviđa ili ne sviđa, ja u to neću da ulazim”, kazao je Tandir.

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija Mevlud ef. Dudić, ranije je na ovu temu kazao da je neprihvatljivo osnivanje još jedne agencije “koja nije pod kontrolom Islamske zajednice“, te da hranu koje te “kvazi halal” agencije sertificiraju ne bi stavio na svoju sofru.

“Pitanje halal kvaliteta mora, isključivo, biti vezano za IZ, jer ona i ulema će voditi računa da li je nešto halal ili nije i oglašavati se tim povodom. Pojavljivanje nove halal agencije klasična je zloupotreba. Ja skrećem pažnju i upozoravam muslimane da se s tim ne poigravaju jer već postoji nekoliko kvazi halal agenciju u Srbiji gdje za nekoliko stotina eura možete dobiti halal standard, a takve proizvode nikad to na svojoj sofri ne bih smio stavit”, kazao je muftija Dudić.

Podsjećamo, Tandir je u reakciji na ovakav stav Islamske zajdnice kazao da mu “za rad agencije ne treba dozvola Mule iz Kandahara”, konstatujući da u Srbiji, kao demokratskoj državi, može da se bavi ovom vrstom biznisa.

Tandirovu biznis u oblasti halal sertificiranja, putem društvenih mreža, podržao je njegov zamjenik u BOSS-u Admir Muratović, uz komentar na njihovu zajedničku fotografiju – “dvojac i ideja”.

Izvor: Sandžak Press