“Tihi marš” koronavirus skeptika u Berlinu

0
692
blank
Screenshot: YouTube/RT

Nekoliko stotina aktivista koji protestiraju zbog mjera protiv širenja pandemije koronavirusa organizirali su još jedan “tihi marš” u Berlinu, razljutivši lokalno stanovništvo i izazivajući kontra-demonstracije. Policija je uhapsila nekoliko učesnika marša kako bi rastjerala blokadu na putu.

Organizatori događaja insistiraju da “kampanja straha” koju je pokrenula vlada zbog pandemije Covid-19 krši njihova prava i da se mora okončati. Organizatori protesta pozvali su učesnike da se uzdrže od političkih poruka, javlja RT.

Oko 5.000 se prijavilo za događaj, ali stvarna posjećenost skupa bila je daleko manja. Prema procjenama lokalnih medija, kolonu je na početku protesta činilo oko 400 koronavirus skeptika. 

Oni koji su bili u prvom redu marša nosili su transparent s sloganom pokreta na kojem je pisalo: “Moramo razgovarati.” 

Kako je povorka prolazila, pridružilo joj se još ljudi. Ali bilo je i kontraprotesta, jer su desetine njih došli pokazati kako odbacuju dnevni red koji promoviraju koronavirus skeptici.

Masovne demonstracije održana su u Berlinu sredinom nedjelje, nakon što su poslanici usvojili zakon o izmjenama i dopunama postojećeg zakona o zaštiti od infekcija. protestanti su insistirali na tome da zakon daje previše kontrole nad njihovim životima, jer je dobila više ovlasti za nametanje različitih ograničenja. 

Skupovi koronavirus skeptika u Njemačkoj često završe u nasilju jer se suočavaju s otporom kontrademonstranata, od kojih mnogi predstavljaju desničarske grupe.

U avgustu je grupa demonsranata s ekstremno desne scene pokušala nasilno da uđe u zgradu Rajhstaga.

Izvor: Sandzacke.rs/RT