Tri osobe iz Novog Pazara poginule u bombardovanju u Siriji

0
836
blank
Foto: Ilustracija/Tanjug, AP

Tri osobe iz Novog Pazara stradale su u bombardovanju savezničkih snaga predvođenih SAD-om u Siriji, objavio je portal indeksonline. rs.

Kako se navodi, od projektila ispaljenog iz aviona stradala je supruga novopazarca Rejhana Plojovića poznatog pod nadimkom Bato, Emina Plojović, kao i njihovo četvoro djece.

Stradalo je dvoje djece starosti četiri i devet godina iz braka Emine i Rejhana, kao i dvoje djece koje su usvojili u Siriji. Usvojena djeca su također ostala bez roditelja koji su ranije poginuli u ratu.

Dodaje se da je Rejhan Plojović uspio da preživi.

Plojović Rejhan (1986) iz Novog Pazara u Siriju je otišao 19. novembra 2013. sa suprugom Eminom Plojović i dvoje maloljetne djece. Blizak je saradnik Abida Podbićanina, imama iz Velike Župe kod Prijepolja, osnivača novopazarskog džemata Furkan (Islamska omladina Sandžaka – Furkan), koji je svojevrsni regrutni centar ratnika sa prostora Balkana.

Plojović je učestvovao u angažovanju drugih ratnika, njihovom naoružavanju i prebacivanju preko Turske u Siriju. Početkom aprila 2018. poslije više od četiri godine suđenja, Specijalni sud u Beogradu osudio je Plojovića na davet godina i šest mjeseci zatvora zbog učešća u međunarodnom terorizmu.