Trideset godina Ugljaninovog presipanja iz šupljeg u prazno

0
699
blank

Obično se na rezultate neke novoformirane vlasti čeka 90 dana, ali kada je u pitanju vlast u Bošnjačkom nacionalnom vijeću očigledno je da su rezultati unaprijed poznati i da ih je uzaludno čekati. Stranka demokratske akcije Sandžaka, koja vlada sa Bošnjačkim nacionalnim vijećem punih dvadeset godina, nije ništa učinila, a rezultati njihovog lidera Sulejmana Ugljanina na nacionalnom planu ravni su nuli.

Svako se trudi da iza sebe ostavi pozitivni trag djelovanja i da ga historija po nečemu upamti. No, Ugljanin i Bošnjačko nacionalno vijeće će u svom djelovanju biti upamćeni, prije svega, po destrukciji Islamske zajednice i svekolikoj destrukciji bošnjačkog naroda. Sve ostalo iza njih, ili bolje rečeno iza njega, jer i u SDA ima kvalitetnih pojedinaca, ostaje praznina. Čega se Ugljanin dotakao to se osušilo.

Historija će zabilježiti njegove pompezne izjave, suštinski prazne priče, poput onih iz devedesetih kada je govorio da je “formirao vojne odrede, da u Bosni ima 7.000 svojih vojnika, da traži pomoć Hrvatske jer Alija Izetbegović ništa nije učinio, da traži da se Sandžak pripoji Kosovu, da ako je Bosni potrebno stanovništvo neka ga uveze s druge strane, a nas ostave na miru, da će odavde biti protjerana vojska i milicija, i da smo spremni preuzeti sve strukture vlasti u Sandžaku ako treba i lovačkom puškom, da će Sandžak imati svoj parlament i svoju vladu, da u Sandžak više niko ne može pristupiti bez znanja MNVS, da ćemo iz Ramazana izaći ili slobodni ili nas neće biti, da će Sandžak biti nova autonomna oblast u Srbiji koja će se otcjepiti od matične Republike…”. I tako dvadeset godina u BNV i trideset u SDA Sandžaka Ugljanin presipa iz šupljeg u prazno, iz jedne gluposti u drugu.

Jedino što mu se mora priznati jeste da traje. Onako baš parazitski. Kao krpelj “pije krv” narodu, državi, godinama odoljevajući zubu vremena. Na Balkanu su svi poput njega odavno nestali. Nema Tuđmana, Miloševića, Čaušeskog, svi odoše, jedino Ugljanin traje li traje. Kao vampir. Neuništiv. Predvidiv. Intelektualno nejak. Nerječit. Zloban. Smiješan. Sve to, ali traje.

Traje i nada pojedinaca da će nešto s njim krenuti na bolje. Evo dvadeset godina u BNV nije, ali baš sada hoće! Kaolicija sa samim sobom. Pa sa SDP, pa sa SNS, pa sa SDP, pa sa SPP. Trideset godina se ova udavača vucara od koalicije do koalicije, prikači se nekom neko vrijeme, pa se onda dohvati nekog drugog. Sve kao u narodnoj priči o moruni u obliku žene koja čeka pored puta koga će da pojaše i živi na njegovoj grbači. Kad naiđe drugi putnik ona skoči na njega i nastavi tako dalje.

Ugljanin je upravo to i u BNV i u političkom životu. Moruna koja “pije krv” i živi parazitski na račun domaćina. A dokle će, to niko ne zna. Jedino je sigurno da to odavno ne zavisi od naroda, jer mu je on okrenuo leđa, ali ga drže oni kojima ovakvo stanje u Sandžaku odgovara.

U narednom periodu od BNV očekujemo rezultate. Makar od vijećnika iz SPP. Od ovih iz SDA davno se više išta ne očekuje. Skoro 30 dana već su potrošili poput svojih 30 godina djelovanja uz rezultat – velika nula.

Izvor: Sandzacke.rs