Tuga do neba: Marokanka izgubila cijelu porodicu u zemljotresu, stradali joj muž i četvero djece

0
184
blank
Screenshot

Marokanka iz sela u provinciji Chichaoua, u blizini Marakeša, izgubila je muža i četvero djece u zemljotresu koji je u petak pogodio Maroko.

“Moj muž Mustafa i četvoro djece poginuli su u razornom zemljotresu. Ostala sam sama bez ičega. Ovo je Božija odredba i sudbina”, rekla je ožalošćena majka za marokanski Channel 1, prenosi Anadolija.

Prema dostupnim podacima, broj poginulih prelazi 2.000. Pored toga, preko 2.000 osoba je zadobilo povrede, od kojih je 1.404 u kritičnom stanju.

Izvještaji o smrtnim slučajevima u potresu pristigli su iz različitih regija, uključujući provincije Al Hauz i Marakeš, kao i gradove Ouarzazate, Azilal, Chichaoua i Taroudant.

Nacionalni institut za geofiziku Maroka objavio je da je ovo najjači potres koji je pogodio ovu sjevernoafričku državu u posljednjih stotinu godina.

Geološki zavod Sjedinjenih Američkih Država (USGS) objavio je da je epicentar potresa, koji se dogodio nešto poslije 23 sata. po lokalnom vremenu, nalazio se 75 kilometara jugoistočno od Marakeša, na dubini od 18,5 kilometara.

Uticaj zemljotresa proširio se i na susjedni Alžir i Mauritaniju.