Turska obnavlja hamame u Novom Pazaru i Jošaničkoj banji

0
2732
blank

Predstavnici Vakufske direkcije Vlade Republike Turske, Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, grada Novog Pazara i opštine Raška potpisali su danas protokol o saradnji na pripremi projekta konzervacije Isa-begovog Hamama u Novom Pazaru i starog turskog kupatila u Jošaničkoj banji.

Reastauracija ovih objekata predstavlja dva od četiri sporazuma koji su potpisani tokom posete predsednika Srbije i Turske Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana Novom Pazaru u oktobru ove godine, a u kojima se navode konkretni projekti koje će turske institucije finansirati.

Zamenik direktora turske Vakufske direkcije Ali Hurata rekao je novinarima da je ovo prvi korak, nakon kojeg počinju sa izradom projekata, koja će trajati od šest meseci do godinu dana, a da onda sledi samo izvođenje radova.

“Ovo je prvi korak naše saradnje, a verujem da ćemo u budućnosti još mnogo surađivati, jer nas zanimaju vakufska imovina i zadužbine. Mi u Turskoj obnavljamo i crkve, manastire i sinagoge, dakle naš posao nije vezan za bilo koju veru, već za arheološke ostatke, kulturna dobra i zaostavštine”, rekao je Hurata.

On je istakao da je misija ove Direkcije da tu zaostavštinu sačuvaju od propadanja i uništenja za dalje generacije.

Predsednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji Mevlud Dudić kazao je da je Isa-begov hamam objekat od izuzetnog značaja za tu versku zajednicu, Novi Pazar, ali i sve građane Srbije i da njegova obnova neće dugo trajati.

“Mi ćemo učiniti da ovaj sporazum bude što pre realizovan, a znajući koliko brzo je Vakufska direkcija obnovila hamame u Sarajevu, Skoplju ili Prizrenu čvrsto vjerujem da će ovaj objekat od izuzetnog značaja biti brzo restauriran i da ćemo se svi u Novom Pazaru zbog njega ponositi”, rekao je Dudić.

On je istakao i da veruje da je restauracija Isa-begovog hamama tek početak ulaganja Vakufske direkcije iz Ankare u Novi Pazar i Sandžak.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac najavio je da će lokalna samouprava pružiti svu administrativnu, tehničku i logističku podršku kako bi projekat obnove Isa-begovog hamama bio što bolje realizovan.

“To je projekat od višestrukog značaja za naš grad. Sačuvaćemo jedan kulturno istorijski spomenik koji će doprineti razvoju turizma. Nadamo se da je ovo tek prvi korak ka restauraciji Stare čaršije u našem gradu”, izjavio je Biševac.

On je dodao i da na teritoriji Novog Pazara ima mnogo kulturno istorijskih spomenika iz doba Osmanskog carstva i da se nada da će ih, uz pomoć Vakufske direkcije, u narednom periodu obnoviti.

Predsednik Raške Ignjat Rakitić ocenio je da ova dva hamama spajaju dva grada i vezuju ljude i vjere koji žive na ovim prostorima.

“Bitno je da ovi projekti budu održivi i vjerujem da će restauracija i promocija hamama u Jošaničkoj Banji značiti Raški i da će dovesti puno turista iz Turske i ostalih krajeva”, naglasio je Rakitić.

On je napomenuo da je i Vlada Srbije opredelila deo novca za obnovu turskog kupatila u Jošaničkoj Banji i da je deo sredstava, namenjen početku radova, već prebačen Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu.

Isa-begov Hamam u Novom Pazaru sagradio je tokom XV veka Isa-beg Ishaković, osnivač Novog Pazara i Sarajeva, a ovaj objekat je, iako je pod zaštitom države, godinama unazad propadao u korovu i smeću.

Staro tursko kupatilo u Jošaničkoj banji potiče iz XVII vijeka i predstavlja nepokretno kulturno dobro.

Osim konzervacije Isa-begovog Hamama u Novom Pazaru i starog turskog kupatila u Jošaničkoj banji Turska će podržati izgradnju obdaništa u Novom Pazaru, kao i novog mosta u centru grada.