Turski komandosi stigli na Kosovo, mir će čuvati njih 500

0
580
blank

Pripadnici turskog bataljona komandosa, čije je slanje zatražio NATO, stigao je na Kosovo zbog nedavnog pogoršanja bezbjednosne situacije, javila je danas agencija Associated Press.

Tursko Ministarstvo odbrane objavilo je video snimak na kojem se vidi kako vojnici sa oblježjima mirovne misije Kfor, predvođene NATO-om, odlaze iz Turske i stižu na Kosovo.

Neimenovani zvaničnik Ministarstva odbrane Turske izjavio je prošle nedjelje da će na Kosovo biti poslato oko 500 turskih vojnika.

NATO je u utorak najavio da će poslati 700 dodatnih vojnika na Kosovo da pojača snage Kfora, u čijem sastavu je do sada bilo oko 3.800 vojnika, uključujući 350 iz Turske.

Tenzije na sjeveru Kosova eskalirale su 26. maja, kada su specijalne jedinice kosovske policije zauzele zgrade lokalnih samouprava u opštinama sa srpskom većinom, kako bi u njih ušli novi gradonačelnici Albanci, izabrani na izborima koje su Srbi bojkotovali.

U sukobima snaga Kfora i kosovskih specijalaca sa lokalnim Srbima, u ponedjeljak, 29. maja, povrijeđeno je više desetina osoba na obje strane.