Turski konzul u Novom Pazaru: Ovo je prvi put da se osjećam kao kod kuće

0
847
blank
Screenshot: TV Prva

Generalni konzulat Turske počeo je da radi u Novom Pazaru, iako je svečano otvaranje zakazano za početak juna. Konzul Basar Basol rekao je da Srbiju i Tursku tek očekuju veliki zajednički projekti i da je mnogo toga i do sada urađeno, zahvaljujući odličnoj saradnji dvojice predsjednika, Vučića i Erdogana, prensi B92.

Basol je organizovao prijem za ekipu Televizije Prva, kojoj je dao i prvi intervju.

“Pitanje koje sam često čuo od stupanja na dužnost je ‘Jeste li se navikli?’ Vjerujte, nema neke razlike na koju bi trebalo da se naviknem. Sve je vrlo slično kulturi moje zemlje: ljudi, hrana i ulice… Kao da sam u Turskoj, samo se govori drugi jezik. Jedan od najvažnijih faktora moje tako lake adaptacije nesumnjivo je gostoprimstvo koje su pokazale srpske vlasti”, kazao je on za ovu televiziju.

Stoga je, dodao je, zahvalan srpskim vlastima i ljudima u regionu.

“Radio sam u mnogim zemljama, od Venecuele do Rusije, ali ovo je prvi put da se osjećam kao kod kuće” istakao je.

Kako je ocijenio, odnosi Turske i Srbije doživljavaju svoj historijski vrhunac.

“Otvaranje našeg Generalnog konzulata pokazatelj je toga. Našu braću iz Sandžaka i građane poreklom iz Sandžaka koji žive u Turskoj vidimo kao most prijateljstva između naše zemlje i Srbije. Naš Generalni konzulat će dodatno ojačati ovaj most svojim aktivnostima na svim poljima. Dakle, to će dati značajan doprinos i odnosima Turske i Srbije i ljudima u regionu”, poručio je Basol.

Više o tome kakvi su planovi na polju turskih investicija u Sandžaku poslušajte u video-materijalu:

Izvor: B92/TV Prva