Tutinska opština pred bankrotom?

0
1977
blank

Prema podacima Centralnog registra faktura Ministarstva finansija, opština Tutin najzaduženija je lokalna samuoprava u Srbiji po osnovu preuzetih obaveza, a zadužena je više nego ukupno sve ostale opštine na teritoriji republike zajedno, saznaju Sandžačke.

Na dan, 29. januar 2020. godine iznos zaduženja po osnovu preuzetih obaveza (104 fakture) Opštinske uprave i opštinskih ustanova u Tutinu iznosi 50,3 miliona dinara, dok sve ostale opštine i gradovi na teritoriji Srbije zajedno duguju ukupno 36 miliona dinara.

Poređenja radi, višestruko veći i razvijeniji Novi Pazar po osnovu preuzetih obaveza duguje svega 350.000 dinara (3.000 eura), dok dug Tutina iznosi nevjerovatnih 430.000 eura.

Shodno tome Opštinska uprava u Tutinu neće primiti transferna sredstava od budžeta Srbije sve dok se ne izmire ukupne obaveze i dugovi po ovom osnovu.

blank

Inače, prema nezvaničnim informacijama do kojih je naš portal došao, ukupna dugovanja Opštinske uprave Tutin po raznim osnovama premašuju 5 miliona eura.

Međutim, u Opštinskoj upravi Tutina, kao Sandžačke saznaju iz pouzdanih izvora, potpuno nezakonito prikupljaju novac na podračunima kako bi isplatili lične dohodke zaposlenih.

Na taj način nezakonito se troše sredstva sa podračuna koja nisu namijenjena za finansiranje ličnih dohodaka zaposlenih i čime se dovodi u pitanje servisiranje ostalih potreba građana Tutina, a plate neće dobiti zaposleni u opštinskim javnim preduzećima i ustanovama kao i drugi budžetski korisnici.

Podsjećamo, nedavno je grupa građana Tutina u otvorenom pismu lideru SDA Sandžaka Sulejmanu Ugljaninu skrenula pažnju na nesposobnost i bahatost rukovodstva lokalne samouprave u ovoj opštini.

blank

U otvorenom pismu između ostalog se ističe da u posljednje dvije godine “nakon tragične pogibije Šemsudina Kučevića, pojedini predstavnici SDA Sandžaka u lokalnim organima vlasti u Tutinu, koji nemaju nikakav izborni legitimitet ispoljavaju veliku bahatost, nepotizam i nesposobnost. Ta njihova bahatost više je nego jasna, a posebno je vidljiva ovih dana, kada više ne može  da se sakrije da je naša lokalna vlast ogrezla u kriminalu i korupciji.”

Ističući da su predstavnici  lokalnih organa vlasti “u posljednje vrijeme u bescijenje rasprodali veliki dio opštinske imovine, između ostalog, zemljište u centru grada i prigradskim naseljima, taksi parking, gradsku pijacu, a na posljednjem skupštinskom zasijedanju 26. decembra poslovni prostor u objektu Doma kulture”, prvi potpisnici pisma  ističu “da im, nalažost, logistiku u svim tim nečasnim poslovima upravo daje SDA Sandžaka”.

Kako saznajemo, rukovodstvo opštine Tutin je prije nekoliko dana kupujući socijalni mir u opštinskoj upravi, iz sredstava solidarne pomoći isplatilo zaposlenima u upravi po 20.000 dinara, što je izazvalo ogromno nezadovoljstvo ostalih zaposlenih u javnim preduzećima i ustanovama na teritoriji grada, koji po ovom osnovu nisu dobili ni dinara. Solidarnu pomoć primili su i najviši funkcioneri lokalne samouprave, uključujući i prvog čovjeka opštine Kenana Hota, iako prema zakonskim odredbama pravo na pomenuta sredstva nemaju izabrana i postavljena lica.

blank
Foto: Facebook/Tutin grad

Navjerovatno zvuči podatak da je samo u toku januara mjeseca ove godine račun opštine Tutin bio u blokadi više od 18 radnih dana, što je apsolutni rekord u Srbiji.

Kao što su Sandžačke ranije pisale, Opštinska uprava Tutin je pred kraj 2019. godine krenula u totalnu rasprodaju poslovnog prostora i zemljišta u vlasništvu lokalne samouprave.

Podsjećamo, tom prilikom je na potpuno nezakonit način i van očiju javnosti izvršena prodaja poslovnog prostora u Domu kulture, dok se u tutinskoj javnosti još uvijek nagađa ko je stvarni kupac ovih nekretnina.

Vjeruje se da je rasprodajom pomenute imovine lokalne samouprave u bescijenje, budžet opštinske uprave oštećen za bezmalo pola miliona eura, dok reakcija inspekcijskih i pravosudnih organa u ovom slučaju i dalje izostaje.

U opštini Tutin vladajuću koaliciju čine SDA Sandžaka, Sandžačka demokratska partija (SDP) i Spska napredna stranka (SNS).

Izvod iz Centralnog registra faktura na dan 29.01.2020. >> LINK

Izvor: Sandzacke.rs