U Ankari održan Simpozij “Alija između Istoka i Zapada”

0
936
blank
Foto: Facebook

Povodom obilježavanja 25. godišnjice od sticanja nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Ankari je od 27. do 28. februara održan Simpozij “Alija između Istoka i Zapada”.

Na Simpoziju u kompleksu Congresium u glavnom gradu Turske učestvovali su brojni saradnici i poznavaoci rada prvog predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, a među njima su bivši turski ministar obrazovanja Nabi Avci, lider pokreta Nahda iz Tunisa Rashid al-Gannushi, generalni sekretar Unije muslimanskih učenjaka Ali Qaradawi i pisac Suleyman Gunduz.

blank
Foto: Facebook

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan učesnicima se obratio video-porukom.

Podsjetivši kako je u sarajevskoj bolnici posjetio Izetbegovića prije njegove smrti, Erdogan je kazao kako mu je Alija tom prilikom ostavio oporuku da brine o Bosni i Hercegovini.

Erdogan je kazao kako u kontekstu ispunjenja te oporuke Turska pruža stalnu podršku cijelom Balkanu i Bosni i Hercegovini.

blank
Foto: Facebook

“Želimo da nam sve bosanske žrtve halale što u tim crnim danima braći nismo bili u mogućnosti pružiti veću podršku i spriječili masakre nad njima”, poručio je Erdogan.

U uvodnom izlaganju na otvaranju Simpozija bivši turski ministar obrazovanja Avci je kazao da su Turska i BiH kao bratske zemlje potpisale potrebne protokole i kako sada djeca u Turskoj uče bosanski, a djeca u BiH kao izborni predmet u školama uče turski jezik.

“Tako smo omogućili važnu stvar da se naša djeca, koja su se godinama razumjela srcem, sada razumiju i jezikom. Uvjeren sam da je time zadovoljna i duša Alije Izetbegovića”, kazao je Avci.

blank
Foto: Facebook

Ukazujući na lik i djelo Alije Izetbegovića, Avci je kazao da je on bio rijedak primjer intelektualca koji je u 21. stoljeću mogao spojiti bogati intelektualni kapacitet sa praktičnim političkim djelovanjem.

Podsjetivši na nekadašnju izjavu Alije Izetbegovića da rat gube oni koji počnu ličiti na svog neprijatelja, Avci je kazao je to bio veliki intelektualac i lider koji je Bosnu izveo iz rata.

blank
Foto: Facebook

Još jedan od učesnika Simpozija u Ankari Gannushi je kazao kako Alija Izetbegović nije bio samo lider BiH, već i važan lider svih muslimana. Dodao je da su muslimani danas ostali bez takvih lidera.

“On je bio šansa za Bosnu. Snage u Bosni su bile odlučne da unište tamošnje muslimane. Evropljani nisu ništa činili po tom pitanju, već su bili nijemi na to. Izetbegović je pokazao borbu za primjer i izborio se za prava njegove zemlje“, kazao je Gannushi.

blank
Foto: Facebook

Ističući kako je bosanska armija pokazala primjer dostojanstvene borbe, Gannushi je kazao kako je Alija Izetbegović uz Bosnu spasio i islam.

Ugledni turski pisac Gunduz kazao je kako je Alija Izetbegović bio jedan od tvoraca savremene bosanske misli.

“Alija Bosnu nije gledao kao parče zemlje, već kao poligon za spas čovječanstva“, kazao je Gunduz i dodao kako je pod vodstvom Izetbegovića očuvana multikulturalnost u Bosni.