U BEOGRADU KLJUČA SVE: Desetine hiljada nezadovoljnih građana ustalo protiv Vučićevog režima

0
306
blank
Foto: N1

Peto okupljanje “Srbija protiv nasilja” počelo je danas od 18 sati na platou ispred Narodne skupštine u Beogradu. Prethodno je najavljeno da će se šetnja kretati Bulevarom kralja Aleksandra, Beogradskom do Slavije, krug oko fontane na Slaviji, pa u Kralja Milana do Terazija, Trg Nikole Pašića, pa kroz Pionirski park do Predsjedništva.

Građanima ispred Skupštine obratili su se, između ostalih, glumci Dragan Bjelogrlić i Hadži Nenad Maričić, glumica Ceca Bojković, voditelji Zoran Kesić i Ivan Ivanović…

Ceca Bojković: Tragedija možda poslednji alarm za spas Srbije

Glumica Svetlana Ceca Bojković takođe se obratila okupljenima ispred Skupštine.

Podsjetila je da mirni protesti traju mjesec dana i poručila da je “poslije mjesec dana vrijeme i da se nešto kaže”.

“Uvijek kada smo dolazili u užasne situacije bili smo solidarni, bez obzira na sve naše razlike u političkom smislu”, rekla je ona.

Kaže da “svi treba da se ujedinimo i budemo zajedno”.

“Ujedinimo se u našem bolu zbog nevinih žrtava, kako bismo zajedno pobjedili ovo zlo, koje se preteći nadvija nad nama. Tragedija koja se dogodila žestoka je i možda je posljednji alarm za spas Srbije”, rekla je ona.

Ivanović: Narod koji šeta samo želi normalan život

Ivan Ivanović se također obratio okupljenima ispred Skupštine i poručio da “oni koji šetaju vjeruju da kada djeca odu u školu, iz škole treba da se vrate”.

“Ako ih neko tamo napadne, policija da ih odbrani, ako neko na internetu traži recept za bombu, da BIA to otkrije i spriječi tragediju , zbog toga tražimo odgovornost čelnika te dve institucije”, rekao je on.

Uputio je i svoju poruku predsjedniku Vučiću.

“Gospodine predsedniče, ispunite zahtjeve ovog protesta, ispunite naše zahtjeve, zato što smo u pravu, ne prihvatamo da za ovakvu tragediju niko nije odgovoran, a ko drugi da bude osim vlasti, a vlast je vaša i samo vaša. Ispunite naše zahtjeve, preuzmite odgovornost i okončajte ovu krizu, pa posle možete da raspisujete izbore. Ispunite ih jer su opravdani, narod koji šeta samo želi normalan život, da budemo smireni i bezbedni u svojoj zemlji, zar su to tako teški zahtevi da nas ovoliko vređaju i ponižavaju danima”, rekao je on.

Dao je savjet i opoziciji.

“Nama ne treba superheroj, nama treba grupa dobrih ljudi koja će interes građana da stavi na prvo mjesto”, poručio je Ivanović.

Kesić: Dobra večer, ljubitelji dugih šetnji i hijene

Voditelj Zoran Kesić obratio se prisutnima na protestima “Srbija protiv nasilja” te naveo da je odlučio podržati opoziciju zbog bijesa koji je osjetio nakon tragedija koje su se nedavno dogodile u Srbiji.

“Dobra večer, ljubitelji dugih šetnji, hijene i lešinari, izazivači haosa i maltretirači ljudi. Poseban pozdrav svima vama koji ne propuštate vozilo hitne pomoći u kojem se upravo porađa neka žena. Ne, baka se porađa. Bolje zvuči. Naravno, svi oni epiteti su deplasirani jer se desio kopernikanski preokret. Više niste lešinari. Kada su vidjeli koliko vas ima, režimski mediji počeli su vas zvati velikim brojem građana na ulicama koje moramo poštovati. Što nas više bude bilo i što budemo tvrdoglaviji, drčniji i bjesniji, da vidite kako će sve više poštovati tu silu”, kazao je.

Dodao je da mu se malo osladilo da i on bude dio neke sile. Prisjetio se protesta koji su 1996. godine održani u Beogradu. Tada je imao 20 godina.

“Vjerovali smo da možemo promijeniti svijet, a onda sam se u decenijama poslije toga pretvorio u starca koji kuka za Beogradom koji više ne postoji. Prije tačno mjesec dana se iz onog neopisivog bola dogodila prvo suosjećajnost, empatija pa je onda to prešlo u bijes”, kazao je.

Bjelogrlić mladima: Srbija nije “malo i vaša”, ona je vaša

Glumac Dragan Bjelogrlić rekao je okupljenima da mu se čini da ih danas ima više nego ikad.

“Bravo. Želim da vas pozdravim sve, ali danas posebno želim da se obratim mladosti Srbije”, rekao je.

Podsjetio je na dve tragedije koje su potresle Srbiju.

“To što ste vi mladi izašli na ulice, sa jasnom porukom da više nećete da živite u ovom oboljelom društvu, daje nadu da ćemo se možda sa tog dna podići”, rekao je.

Zamolio ih je da “ljudima koji su primorani da uđu u autobuse” pruže ruku.

“Dužni smo deci iz Ribnikara, imamo dug prema njima, da obezbedimo istinu i pravdu, da im pružimo i napravimo društvo koje nismo bili u stanju da pružimo njima za njihovog života. To je dug koji moramo da platimo njima, svakom djetetu u Srbiji i na kraju sami sebi”, rekao je on kroz suze.

Zapamtite, rekao je, “Srbija nije ‘malo i vaša’, ona je vaša”.

“Vidimo se sljedeće nedjelje”, rekao je.

Izvor: N1