U ČIJE IME: Delegacija SDA Sandžaka na skupštini tzv. Velike Albanije u Peći

0
756
blank
Foto: Facebook

Danas je u Peći počela konferencija pod nazivom “Narodna skupština albanskih Alpa” koja predstavlja improvizovanu velikodržavnu skupštinu tzv. “Velike Albanije”.

U nju su uključeni politički predstavnici sa zamišljene teritorije “Velike Albanije”. Pored predstavnika iz Albanije, Kosova, Preševske doline, Sjeverne Makedonije, tu su se i ove godine našli predstavnici SDA Sandžaka u ime Sandžaka kao zamišljenog sastavnog dijela tzv. Velike Albanije. Ovo predstavlja nastavak i kontinuitet prisustva predstavnika SDA Sandžaka i BNV skupovima s albanskim velikodržavnim aspiracijama.

Ove godine u ime Sandžaka, tačnije SDA Sandžaka, na konferenciji prisustvuje narodna poslanica Selma Kučević, zajedno sa Ali Dacijem iz Rožaja koji je potpredsjednik Azizijevog udruženja “Kosovo za Sandžak”.

blank
Foto: Facebook

Nastavak je ovo dobro poznatog plana “Zeleni ćulah” koji predstavlja nacionalni program albanizacije Sandžaka i uključivanja u teritoriju Velike Albanije i još jedna potvrda onog o čemu je portal sandzačke.rs godinama pisao i upozoravao. Na skupu su istaknute samo zastave Albanije i Kosova.

Podsjećamo da je samo prije nekoliko nedjelja Ali Daci negirao bosanski jezik tvrdeći da je to srpski “uz neke arapske varvarizme koje su ubacili hodžalari”. SDA Sandžaka i rukovodstvo BNV se nisu ogradili od ove tvrdnje, a kakav stav imaju o tome najbolje govori da danas poslanica Kučević sjedi “rame uz rame” s negatorom Dacijem. I to samo dan prije izbora za Bošnjačko nacionalno vijeće.

Bošnjaci su postavili gard i iskopali rov spram procesa srbizacije i crnogorizacije. S te strane, iako dođu napadi, Bošnjaci znaju odakle “puca”, ko “puca” i kako odgovoriti.

blank
Foto: Facebook

Problem s albanizacijom je druge naravi. Rov nije bio iskopan. Medijskim alarmom smo zapravo počeli kopanje toga rova. Bio je to krik napadnutog. Taj napad nam je došao s leđa, odakle se nismo nadali.

Najbolja potvrda tome jeste da cio proces provodi organizacija koja ima parcipativno-konsultativni status u BNV. Oni koji sjede u prvim redovima u BNV, slikaju se sa najvišim zvaničnicima, njihove se knjige štampaju iz našeg budžeta. Oni su nas napali. Ušli nam u rov i bacili “šiptarsku bombu”.

Sva priča da je albanizacija zapravo spin beogradske vlasti pada u vodu kada nam Azizi i Ali Daci zanegiraju jezik i nas kao Bošnjake. Politika da do podne sjede u BNV, a od podne negiraju Bošnjake i bošnjački identitet, jezik, udaraju na vjeru i ulemu – više neće moći proći.

blank
Foto: Facebook

Potpuno je nejasno koji su razlozi što nam ovo rade ljudi iz BNV i SDA Sandžaka. S kim su sklopili dogovor i na kakve su planove pristali? Vrijeme je da se prestane pričati o albanskom Sandžaku, albanskoj teritoriji i albanskom narodu u Sandžaku.

Albanaca u broju koji zamišljaju Azizi i Daci ovdje nema, posebno u sandžačkim opštinama koje pripadaju Srbiji. To su pokazali popisi u zadnjih 100 godina. A sada, brojem i slovima, samo 2 (dva) pripadnika albanskog naroda u Novom Pazaru su se upisala u Poseban albanski birački spisak. Više ima Goranaca, Turaka, Roma, Vlaha od Albanaca. Zbog čega onda Ugljanin, kada nabraja narode u Sandžaku, na prvo mjesto uvijek stavlja Albance?!

Bošnjacima trebaju partneri među Albancima. Oni koji će nas priznavati i s nama graditi veze na osnovu posebnosti, ali i bliskosti. Nama ne trebaju kontakti i saradnja s ciljem asimiliranja i velikodržavnih projekata. Bošnjacima je daleko Velika Albanija, baš kao što je i Velika Srbija.

Izvor: Sandzacke.rs