U medresi “Mehmed Fatih” u Crnoj Gori obilježen Svjetski dan hidžaba

0
141
blank

U crnogorskoj medresi “Mehmed Fatih” u Tuzima danas je obilježen svjetski Dan hidžaba.

Prvi dan februara u svijetu se obilježava kao Dan hidžaba, ustanovljen na prijedlog Nazme Khan iz New Yorka, koja je željela podstaknuti nemuslimanke da na jedan dan dožive iskustvo nošenja hidžaba.

Nizom različitih aktivnosti, koje za cilj imaju predstaviti hidžab kao stil oblačenja i izgleda djevojke ili žene u islamu, u medresi “Mehmed Fatih“ u Tuzima danas se obilježava 1. februar.

Profesorica Azra Pepić u razgovoru za Anadoliju istakla je da današnji dan obilježavaju kroz promociju i predstavljanje prava svake muslimanke da ispolji volju kroz božiji imperativ.

“Svakoj muslimanki je farz da nosi hidžab. To je slobodna volja svake muslimanke i shodno tome, svaka povreda nošenja hidžaba predstavlja povredu ljudskih prava. Jedan od ciljeva obilježavanja ovog dana je otklanjanje barijera i boljeg razumijevanja hidžaba. Na ovaj način želimo da rušimo prepreke i barijere, kao i kontroverze koje se vezuju za hidžab. Takođe, želimo da pošaljemo poruku tolerancije i suživota. Imamo dosta učenica koje nose hidžab i ponosni smo zbog toga”, rekla je Pepić.

Ističe da kada je po prvi put došla u Crnu Goru, ljudi su čudno reagovali na to što je nosila hidžab.

“Danas je situacija drugačija. Danas kada prođem kroz Podgoricu, slobodno hodam, ponosno i uzdignute glave”, poručuje Pepić.

Učenica Medrese Ilma Bašić, poručuje da je porodica bila njena prva podrška prilikom odluke da nosi hidžab. Kaže da je podršku dobila ne samo od žena muslimanki, već i od pripadnica drugih vjera.

“Ponosno i hrabro nosim mahramu, to je za mene neprocjenjivo. Mislim da se ne treba obazirati na tuđa mišljenja, ako primjetimo neki pogled”, kazala je Bašić.