U Novom Pazaru održan protest “Za slobodu i sigurnu budućnost”

0
1057
blank

Na protestnom skupu u organizaciji Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka “Za slobodu i sigurnu budućnost”, održanom danas u Novom Pazaru, povodom obilježavanja 25. godišnjice od otmice u Štrpcima i drugih nerasvijetljenih zločina nad Bošnjacima Sandžaka, zatraženo je da državni organi Srbije uz nadzor Evropske unije otkriju i kazne pripadnike srbijanske vojske, policije i ostalih organa koji su učestvovali i organizirali ove zločine.

Na mirnom protestu, pred nekoliko hiljada okupljenih, zatražena je odgovornost za policijsku torturu, etničko čišćenje, ubistva i kidnapovanja, kao i montirane političke proteste čije su žrtve Bošnjaci Sandžaka od devedesetih do danas.

“Uspostavljanje posebnih misija OSCE, EU i Vijeća Evrope za Sandžak, u cilju zaštite bošnjačkog stanovništva u Sandžaku, sa mandatom policijskih i pravosudnih organa, do konstituisanja organa Sandžaka i regionalnih institucija”, kao i “da Skupština Srbije donese rezoluciju o osudi zločina u Sandžaku, u roku od šest mjeseci”, zahtjevi su pročitani na skupu.

Predsjedavajući Predsjedništva SDA Sandžaka Salih Hot, iz Tutina, govorio o represiji policije u toj sandžačkoj općini i pozvao Srbe, Crnogorce, Albance i sve, kako je naveo, sugrađane na suživot.

“Policija vrši represiju i zastrašuje narod. Nema mjesta nikom ko čini zločin i zulum u Sandžaku. Za Sandžak bez zuluma, za slobodu u Sandžaku, za pravdu za sve bošnjačke žrtve. Za siguran život svakog od nas”, rekao je Hot.

blank
Foto: Anadolija

Lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin pozvao je Evropsku uniju da čuje zahtjeve i probleme Bošnjaka poručivši da imaju obavezu da riješe probleme Bošnjaka i status Sandžaka.

“Autonomija Sandžaka i izgradnja specijalnih institucija, da se zlo spriječi u korijenu, to je minimum za naš i vaš opstanak ovdje. Tražim od EU da dođu ovdje, da ovdje razgovaramo”, poručio je Ugljanin i pozvao Bošnjake da budu dostojanstveni, čuvaju red i mir i, kako je rekao, ne dozvole nikome da gazi ljudska i građanaska prava, jer je to univerzalno dobro.

Ugljanin, koji je i predsjednik Bošnajčkog nacionalnog vijeća (BNV), zatražio je od državnih organa Srbije da do 1. juna ove godine usaglase nacionalnu strukturu zaposlenih u policiji, tužilaštvu, sudstvu i drugim organima u Sandžaku.

On je, kritikujući odnos policije, tužilaštva i sudsta prema građanima u Sandžaku, pozvao okupljene da ne dozvole da se krše ljudska prava.

“Ako vidite da neko krši ljudska prava, bilo da je policajac ili ministar, bilo da je bilo ko, maltretirajući jednog čovjeka, ne dozvolite mu to. Suprostavite se. Neće vam niko dati prava, sloboda se štiti kada se brani tuđe pravo. Branite tuđ’ obraz, tuđ’ imetak i zajedničku slobodu, tada ćete imati sve što vam treba”, rekao je Ugljanin u obraćanju okupljenima.

Tokom protesta proučena je Fatiha i odata počast za bošnjačke žrtve, a okupljeni su nosili stranačke zastave i transparente na kojime je pisalo: “Pravna sigurnost”, “Za evropske i NATO integracije”, “Želimo bezbjedan Sandžak”, “Sandžak u Ustavu”.

Skup je protekao bez incidanata, a u centru Novog Pazara bilo je pojačano prisustvo pripadnika policije.