U Novom Pazaru otvorena izložba turskog streličarstva

0
758
blank
Foto: Anadolija

Izložba turskog streličarstva “Kemankeš” otvorena je danas u Novom Pazaru, a do 7. maja posetioci će moći da vide razvoj luka i strele u turskoj civilizaciji, javlja Anadolu agency (AA).

Projekat “Kemankeš”, realizovan u saradnji Fondacije streličarstva Turske i Turskog kulturnog instituta “Yunus Emre”, osmišljen je s ciljem da kroz predstavljanje svijetu istorijskih, sportskih, umjetničkih i kulturnih osobenosti tradicionalnog turskog streličarstva i podučavanje sportista iz cijelog svijeta ovoj disciplini da doprinos interkulturalnom dijalogu.

blank
Foto: Anadolija

Na otvaranju izložbe ispred Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Novom Pazaru, gde je smeštena izložba, predsednik Fondacije streličarstva Turske Haydar Ali Yildiz istakao je sa ponosom da “smo danas ovde idući stopama predaka i noseći poruke mira i prosperiteta, te da podelimo vrednosti naše zajedničke civilizacije”.

On je rekao da nošenje luka i strijele predstavlja prisvajanje određene civilizacijske vrijednosti, kao i da luk liči na polumjesec zbog kojeg su se “djedovi borili”.

blank
Foto: Anadolija

“Danas je taj luk sastavio sve nas zajedno ponovo, pod pokroviteljstvom predsednika Erdogana. Mi ćemo i dalje štititi i izaći u susret ovom našem polumesecu. Neka ova streličarska fondacija bude uzrok naše svesti o zajedničkoj civilizaciji”, naveo je Yildiz.

Član Upravnog odbora Fondacije Bilal Erdogan prenio je stanovnicima Novog Pazara selame predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana, njegovog oca, koji mu je nakon posjete u oktobru pričao o velikoj ljubavi i pažnji koju su mu posvijetili, te dodao da su nakon te posjete shvatili da moraju mnogo više da budu tu za stanovnike Novog Pazara.

“Danas smo ovde samo radi bratstva, samo sa ljubavlju. Kod nas ima jedna poslovica – daleko od očiju, daleko od srca. Mi smo ovde danas sa vama da nam ne biste bili daleko od očiju ni od duše”, rekao je Bilal Erdogan.

blank
Foto: Anadolija

Prema njegovim riječima, izložba koja je nakon Beograda danas otvorena i u Novom Pazaru ojačaće ljubav i bratstvo dva naroda. On je posebno zamolio omladinu i djecu da se oprobaju u tradicionalnom streličarstvu, zato što su najbolji streličari u istoriji upravo došli iz ovih krajeva.

Kako je naveo kustos izložbe Mehmet Lutfi Sen, bitno je spoznati vrijednost onoga što su preci činili, ali je isto toliko potrebno “da te vrijednosti iznova naučimo i sprovedemo u praksu u savremenom svijetu”.

blank
Foto: Anadolija

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sulejman Ugljanin rekao je da je na izložbi moguće vidjeti ono što svima zajednički pripada, što je zajedničko nasljeđe, a što ranije nije bilo prilike da se vidi.

On je ocijenio da je sada postignut najviši stepen međudržavne saradnje Srbije i Turske.

blank
Foto: Anadolija

“Nakon što je otvorena jučer u Beogradu, današnja izložba u Novom Pazaru otvorena je upravo zbog činjenice da Bošnjaci predstavljaju most saradnje, a Sanžak kapiju saradnje Srbije i Turske”, naveo je Ugljanin.

Nakon svečanog otvaranja, Yildiz je gradonačelniku Novog Pazara Nihatu Biševcu poklonio luk i strelu, Erdogan je Ugljaninu poklonio rukom napisan Kur'an, kao i luk i strelu, dok je Ugljanin Erdoganu poklonio zastavu Sandžaka. Erdogan je Biševcu i Ugljaninu dao bedževe Fondacije, dok je Biševac Erdoganu poklonio bedž Novog Pazara.

blank
Foto: Anadolija

Oni su potom obišli Sebilj gdje je upriličen i koncert turskog ceremonijalnog orkestra.

Na izložbi u Novom Pazaru mogu se vidjeti fotografije izložbenih lukova i strijela i njihov razvoj, dok su originalni predmeti izloženi u Beogradu.

blank
Foto: Anadolija

Otvaranju je prisustvovao i ambasador Turske u Srbiji Tanju Bilgic.

Fondacija streličarstva, koja je organizator izložbe, osnovana je na Streličarskom trgu u Istanbulu 2013. godine. Fondacija, koja od tada potpisuje sve značajne radove na polju streličarstva, 2016. godine organizovala je izložbu pod nazivom Tursko streličarstvo Kemankeš u okviru Četvrtog međunarodnog Fetih kupa realizovanog pod pokroviteljstvom Predsedništva Turske.