U Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu pozitivan prirodni priraštaj i u prošloj godini

0
1393
blank
Screenshot

Od 169 opština u Srbiji, u prošloj godini je samo pet imalo pozitivan prirodni priraštaj. Novi Pazar, Sjenica i Tutin vodeći su, ako se u obzir uzme broj rođenih beba na ukupni broj stanovnika. S druge strane, broj beba rođenih u Prokuplju rekordno je mali i više nego prepolovljen u posljednjih četvrt stoljeća, prenosi RTS.

U matičnu knjigu na teritoriji Novog Pazara upisano je 2.347 novorođenih. Prošle godine prosjek je bio oko 2.500 beba.

“Mi smo, istina, najmlađi grad u Evropi. A ove godine smo, možda nešto manje nego što smo očekivali, imali 1.997 novorođenih. Četvrtorotke su kod nas normalna stvar”, navodi Adil Škrielj, načelnik GAO u Novom Pazaru.

Porodice iz ovog regiona često se odlučuju za veliki broj djece.

“Četvrta bebica. Sve je u redu, hvala bogu. I, zašto da ne. Najstarija djevojčica, djevojka u stvari ima 22 godine”, priča porodilja Azamela Papić.

Suada Gicić Skenderi, portparolka Opšte bolnice u Novom Pazaru, ističe da Tutinke vode sa brojem porođaja iako je ta opština jedna od najnerazvijenijih u Srbiji.

“Silvana Simić iz Tutina je rodila svoje 13. dijete prije godinu dana”, dodaje portparolka Gicić Skenderi.

U matične knjige u te tri opštine upisano je više od 3.000 beba. U topličkom kraju u četiri opštine koje gravitiraju prokupačkom porodilištu potpuno drugačija slika – samo 650 beba.

U prosjeku, u Srbiji godišnje nestane opština veličine Prijepolja ili Savskog venca. U proteklih deset godina broj stanovnika smanjen je za 385.000.