U Skupštini Crne Gore postoji većina za rezoluciju o Srebrenici, sve zavisi od Đukanovića

0
538
blank
Foto: Skupština Crne Gore

Poslanici koalicije “Crno na bijelo” glasat će za Prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici, što je dovoljno da se sa opozicijom u Skupštini usvoji Rezolucija kojom se osuđuje i zabranjuje javno negiranje genocida koji se dogodio u julu 1995. godine.

Sve to pod uslovom da se DPS Mila Đukanović, koji inače bojkotuje rad Skupštine, pojavi na sjednici kada se bude glasalo. Oni su ranije najavili podršku rezoluciji.

Da će glasati bez obzira na amandmane potvrdio je i poslanik URA Miloš Kontar za “Vijesti”, dok su ostala tri poslanika kluba “Crno na bijelo” to saopštili jučer na sjednici parlamenta tokom rasprave o dokumentu, pišu podgoričke Vijesti.

Rezoluciju je inicirao poslanik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović koji je tokom sjednice pojasnio da bi se uz osuđivanje genocida njome zabranilo njegovo javno negiranje. Takođe 11. juli proglasio bi se Danom sjećanja na žrtve stravičnog zločina, te potvrdila riješenost Crne Gore da afirmiše vrijednosti mira i stabilnosti, piše u predlogu rezolucije.

Njome se pozivaju i nadležni na sprovođenje istraga i procesuiranja optuženih za genocid u Srebrenici, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. Prijedlogom rezolucije se izražava saosjećanje za sve žrtve u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, kao i za njihove porodice i pozivaju se sve susjedne države da nastave da obezbjeđuju pravdu i dugoročnu podršku preživjelima. Ibrahimović je iskazao spremnost da se tekst doradi kroz amandmansko djelovanje, a koje su mu prije svega sugerisali poslanici Koalicije Crno na bijelo.

U slučaju da se usvoje amandmani koje je predložila potpredsjednica Branka Bošnjak (Pokret za promjene), poslanici kluba Mir je naša nacija Miodrag Lekić, Boris Bogdanović, Albin Čeman i Momo Koprivica, onda bi za rezoluciju i oni glasali.

Oni su predložili da se uz genocid u Srebrenici osude svi ratni zločini počinjeni na prostoru bivše Jugoslavije, kao i pokušaji pripisivanja krivice bilo kom narodu, kao i da se ustanovi dan sjećanja na sve žrtve ratova 90-ih godina prošlog vijeka.

Veće promjene su tražili poslanici DF-a i SNP-a uz osudu svih ratnih zločina na prostoru bivše Jugoslavije, tražili i brisanje termina genocid, prenosi Klix.ba.