U Srbiju stiglo oko pet hiljada doza ruskih vakcina protiv koronavirusa “Sputnjik”

0
436
blank
Screenshot/YouTube/Tanjug

Oko pet hiljada doza ruske vakcine “Sputnjik” stiglo je danas u Srbiju, rekao je državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek navodeći je da će ruska vakcina biti u upotrebi odmah poslije Nove godine.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je jučer da je ispitivanje ruske vakcine u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva pri kraju i da se očekuje da bude završeno u prvim danima sljedeće godine.

Podsjećamo, Srbija je 24. decembra počela s imunizacijom stanovništva protiv koronavirusa vakcinom kompanija Pfizer/BioNtec.

Kako izvještavaju srbijanski mediji, državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je da će ruska vakcina Sputnjik V biti u upotrebi odmah poslije Nove godine, jer je potrebno dan-dva za uvoznu dozvolu i certifikat za upotrebu.

“Srbija će se sa Pfizerovom i ruskom vakcinom mnogo ozbiljnije da se suprotstaviti pandemiji koronavirusa. Apelujem na građane da se što masovnije odazovu vakcinaciji, a veće količine vakcina očekujemo od sredine januara.

Podsjećamo, prve doze vakcina protiv koronavirusa kompanija Pfizer/BioNtec, njih 4.800, u Srbiju je stiglo 22. decembra, a prva se vakcinisala premijerka ove zemlje Ana Brnabić. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će se on vakcinisati nakon sljedeće pošiljke vakcina.