“Ubij, zakolji, da Šiptar ne postoji”, orilo se sinoć bečkim ulicama

0
897
blank

Jučerašnja pobjeda Švicarske fudbalske reprezentacije nad Srbijom na Svjetskom prvenstvu u Kataru bila je više od igre, kako to pokatkad bude s fudbalom kad igraju igrači s Balkana. Pretjerano je mnogo simbolike bilo prisutno da bi se i očekivalo kako će sve proći u “sportskom duhu”.

Srbima nije bilo lahko, kosovski mit, koji je već dugo tačka njihovog nacionalnog okupljanja spojio se u jednoj utakmici: hem je švicarski trener Turčin, hem mu je ime Murat, hem za Švicarsku igraju i Albanci s Kosova, hem im ti Albanci zabijaju golove… I sve je opet, kao i prije šest stoljeća, završilo srpskim porazom.

Švicarci su pobijedili tijesno – 3 : 2. Ali Srbi su vodili 2 : 1 nakon što su gubili 1 : 0, u preokretu koji je selektor nogometne reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi proslavio psujući pred kamerama, Švicarcima šiptarsku majku.

blank

Kraj utakmice više je podsjećao na očajničke pokušaje na Kosovu od prije 600 i kusur godina, mnogo više ličio je na bitku nego na fudbal. U jednom trenutku srpski golman Vanja Milinković Savić uspio je igrača Arsenala Granita Xhaku uhvatiti šakom za grkljan, za šta je, kako kažu srbijanski mediji, kriv Švicarac, jer “ uspeo je da isprovocira Nikolu Milenkovića”.

Pobjeda Švicarske reprezentacije prenijele se na ulice. Ali ne Berna ili Beograda, već Prištine, najmnogoljudnijeg albanskog grada izvan Albanije, i Beča, najmnogoljudnijeg srpskog grada izvan Srbije. Srbi su nakon poraza blokirali nekoliko bečkih ulica pjevajući pjesme o tome kako je Kosovo Srbija i pozivajući na klanje Albanaca.

Intervenirala je i bečka policija koja je u svome izvještaju navela da se “približno 150 ljudi, očigledno ljubitelja fudbala, okupilo se jučer oko 22:00 u Ottakringer Strasse. Kolovoz je blokiran i zapaljena pirotehnička sredstva. Brojne policijske snage brzo su bile na licu mjesta, posebno nakon što su prvi policajci koji su stigli bili gađani flašama.

Kako se gomila kretala, ulice su nakratko zatvorene i gomila je na kraju opkoljena. Policajci su potom utvrdili identitet prisutnih. Gomila se postepeno razišla. Operacija je završena oko 01:00. U akciju su bili uključeni policajci Komande gradske policije Ottakringa, razne snage iz različitih okruga, specijalna jedinica WEGA, grupe iz pripravne jedinice i policajci bečkog Državnog odjeljenja za saobraćaj.”

Predsjednik Srbije nije se oglasio nakon još jednog “historijskog poraza”. A ni predsjednik Republike srpske koji je utakmicu gledao u dvorani “Borik” u Banjoj Luci skupa s hiljadama navijača.

Ali oglasila se predsjednica Kosova Vjosa Osmani, koja je povodom pobjede Švicarske na Facebooku napisala: “Bravo Albanci”, uz fotografiju dvojice švicarskih fudbalera.

I premijer Kosova Albin Kurti napisao je na Facebooku: “Srbija ne prolazi. Čestitke Švicarskoj!”, također uz sliku švicarskih reprezentativaca.

Izvor: Stav.ba