Ugljanin čestitao Kostrešu: I Čanak se povukao, ali Suljo i dalje na čelu stranke

0
392
blank

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin jedan je od četiri najdugovječnija stranačka lidera u Srbiji. Ugljanin je na čelu SDA Sandžka od njenog osnivanja 1990. godine u Novom Pazaru. Nenad Čanak se i zvanično povukao sa te funkcije, Šešelj najavio svoje povlačenje, ali Ugljanin još ne pomišlja na takav potez.

Uz Ugljanina, u društvu najdugovječnijih stranačkih lidera su i Vojislav Šešelj, predsjednik i osnivač Srpske radikalne stranke, koji je nezamjenljiv od februara 1991. godine i Vuk Drašković koji predvodi Srpski pokret obnove koji je osnovao, također, sada već davne 1990. godine.

Nenad Čanak, koji je na čelu Lige socijaldemokrata Vojvodine od jula 1990. se nakon 32 godine povukao sa te funkcije, kako bi stranci omogućio da razvije sve svoje kapaciteti koji su bili onemogućeni ličnon netrpeljivošću koja posljednjih decenija prema njemu postoji.

Ugljanin je danas uputio čestitku novoizabranom predsjedniku Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojanu Kostrešu čestitajući mu izbor za predsjednika Lige socijaldemokrata Vojvodine.

“Stranka demokratske akcije Sandžaka i Liga socijaldemokrata Vojvodine od svog osnivanja, davne 1990. godine, pa sve do danas dijele zajedničke vrijednosti i ciljeve i želju da Srbija bude decentralizovana i regionalizovana država, zasnovana na vladavini prava, pravnoj sigurnosti i jednakosti pred zakonom, punopravna članica Evropske unije i NATO saveza”, poručio je Ugljanin.

Ugljanin je iskazao uvjerenje da će dvije prijateljske stranke, koje su godinama unazad uspješno sarađivale i više puta bile dio zajedničkog poslaničkog kluba u Skupštini Srbije, nastaviti dobru saradnju u cilju razvoja dobrih odnosa građana Vojvodine i Sandžaka.

Delegati 13. Izbornog kongresa Lige socijaldemokrata Vojvodine izabrali su u nedelju Bojana Kostreša za novog predsednika stranke, saopćila je LSV.

Na Kongresu koji je održan u Novom Sadu izabrani su i novi članovi Glavnog odbora i Predsedništva, Statutarne komisije i Nadzornoga odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine, saopćeno je iz ove stranke.