Ugljanin: Država se prema Bošnjacima ponaša neprijateljski

0
776
blank
Foto: BNV

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sulejman Ugljanin je u razgovoru sa šefom Misije OEBS u Srbiji Andreom Oriciom ustvrdio da se država odnosi neprijateljski prema Bošnjacima u Sandžaku i zatražio konkretnu pomoć tom vijeću i bošnjačkom narodu.

Ugljanin se Oriciu, koji je posjetio BNV u okviru svojih redovnih aktivnosti, požalio i da su ključni problemi Bošnjaka u Sandžaku njihov status, nepoštovanje vladavine prava i loša ekonomska situacija.

blank
Foto: BNV

“Ključni problem je neriješen status Sandžaka i status Bošnjaka u Republici Srbiji, nepostojanje vladavine prava u Sandžaku, loša ekonomska situacija i neprijateljski odnos srpskih državnih organa prema Bošnjacima”, rekao je Ugljanin u razgovoru sa Oriciom.

Lider SDA Sandžaka i bivši ministar bez portfelja u Vladi Srbije je, kako je saopšteno iz BNV, zatražio od OEBS-a da, kako se navodi, “pruži Bošnjačkom nacionalnom vijeću i konkretnu pomoć bošnjačkom narodu u okvirima djelovanja i mandata”.

blank
Foto: BNV

Ugljanin je Oricia, kako se navodi, upoznao sa aktivnostima BNV, trenutnom društvenom, političkom i ekonomskom situacijom u Sandžaku, problemima Bošnjaka u Srbiji i konkretnim prijedlozima tog vijeća za njihovo rješavanje.

Inače, ove jeseni u Srbiji će biti organizovani redovni izbori za nacionalna vijeća manjinskih zajednica u Srbiji.