Ugljanin i Azizi na tradicionalnoj manifestaciji Albanaca u Rožajama

0
1319
blank

Tradicionalna manifestacija Albanaca “Ora e Maleve”, u znak sjećanja na ratni zločin u Kaluđerskom lazu kraj Rožaja u vrijeme NATO kampanje bombardovanja srpskih snaga, održana je i ove godine u gradu na Ibru.

Kako navode beogradske “Novosti”, manifestacija je počela intoniranjem albanske nacionalne himne i minutom šutnje za ubijene u Rožajama 1999. godine.

Manifestaciji je prisustvovala delegacija SDA Sandžaka na čelu sa predsjednikom stranke Sulejmanom Ugljaninom, a u prvom redu sale rožajskog Centra za kulturu, tik uz lidera SDA, sjedeo je Ismet Azizi, predsjednik albanskog udruženja “Kosovo za Sandžak”.

blank

Prisutni su bili i visoki funkcioner DPS i direktor JP ”Crna Gora šume” Nusret Kalač i čelnik Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori Ejup Nurković, kadar Bošnjačke stranke.

Ugljanin i Kalač su pozdravili učesnike manifestacije, a na zajedničkoj fotografiji sa ansamblom ”Šota”, folkloraši sa Kosova su se domaćinima, sa Kalačom i Ugljaninom, ”zahvalili”, ukrštenim šakama na grudima, odosno simuliranjem dvoglavog albanskog orla.

blank

Podsjećamo, u rožajskom selu Kaluđerski laz 18. aprila 1999. godine rezervisti i vojnici Podgoričkog korpusa izvršili su seriju ratnih zločina nad nedužnim izbjeglicama – albanskim civilima sa Kosova, koji su tražili spas u Rožajama. U nekoliko odvojenih napada ubijeno je 22 civilna lica.

U rano jutro 19. aprila, dan nakon zločina, izvršioci zločina pokušali su da prikriju zločin tako što su tijela ubijenih, skinuvši im civilnu odjeću, odvezli na teritoriju Kosova da bi ih predstavili kao ubijene vojnike, iako je među njima bilo djece, žena i staraca. Leševi su kamionom komunalnog preduzeća iz Berana prevezeni iz Andrijevice, gdje je vršena obdukcija, u Novo Selo kod Peći, gdje ih je pronašla ekipa stručnjaka Unprofora.

SDA Sandžaka je na svojoj oficijelnoj Facebook stranici podijelila kraći video snimak sa ove manifestacije:

Izvor: Sandzacke.rs