Ugljanin na skupu u Minhenu: Poručeno da su u Sandžaku Albanci asimilovani u Bošnjake

0
1412
blank
Foto: Facebook

Na najavnom plakatu modificirani grb sandžačkih Bošnjaka i umjesto polumjeseca ubačen albanski orao na crvenoj podlozi, sala okićena albanskim nacionalnim simbolima, veliki natpis “Albanski trag Sandžaka”, ispod natpisa ogromna nacionalna zastava Albanaca, uz sto za govornike fotografija Ibrahima Rugove, dio je ikonografije skupa na kojem je Sulejman Ugljanin učestvovao jučer u Minhenu, a u organizaciji tamošnjih albanskih udruženja i fondacija.

Uz njega naravno neizostavni Ismet Azizi, Ali Daci i novinar Marin Mema koji je pravio reportaže iz Sandžaka o Albancima navodno asimilovanim u Bošnjake.

blank
Foto: Facebook

A na skupu, prema izjavama učesnika, bilo je pitanja i diskusije upravo o navodnoj asimilaciji Albanaca u Bošnjake. Zaključeno je, kako ističu, da Sandžaku treba pomoći da vrati svoj identitet. Onaj koji je uvijek, kažu, bio albanski. Zato treba Sandžak vratiti gdje zaslužuje, smatraju, uz Kosovo i Albaniju.

Pominjana je i albanska krv u Sandžaku i da se dvije vlade (Kosova i Albanije) trebaju uključiti u ovaj proces, kao i formiranje Grupe “Albanci i Sandžak”, koja bi podržala, dakako, ideje Azizija i njegove albanizacije Sandžaka.

blank
Foto: Facebook

Igrale su se albanske nacionalne igre i pjevale albanske nacionalne pjesme, a na kraju je Ugljanin zakićen crvenim albanskim šalom, s otiskom albanskog dvoglavog orla, možda u znak date bese da će predano raditi na projektu u korist Albanaca.

O Bošnjacima, o njihovom izvornom identitetu, problemima, kulturi i historiji, skoro i da nije bilo riječi.

blank
Foto: Facebook

A Bošnjaci u Sandžaku su za to vrijeme zaokupljeni početkom izborne kampanje na republičkim i lokalnim izborima u Srbiji. No, trebaju dobro vidjeti i razmisliti, jer ako se osjećaju Albancima neka obavezno podrže Ugljanina.

Izvor: Sandzacke.rs