Ugljanin: Nastavljamo započete aktivnosti i inicijative

0
1236

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Sulejman Ugljanin ocijenio je danas da je za ovaj nacionalni organ najvažniji događaj u prošloj godini bila posjeta turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, a najlošiji tragična smrt predsjednika opštine Tutin Šemsudina Kučevića.

On je na konferenciji za novinare rekao da je BNV tokom prošle godine pokušalo da se uključi u rad državnih organa i institucija, koje se na bilo koji način bave pitanjem manjina, piše Radiostoplus.com.

“Nismo imali velikih uspjeha kada su državni organi u pitanju, jer su oni pokušali da odrede neke svoje privatne Bošnjake sa kojima će sarađivati. Tokom ove godine nastavićemo započete aktivnosti i inicijative, a poseban akcenat ćemo dati izradi pravnog okvira za manjine, reviziji Akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina, a insistiraćemo i na našem aktivnom učešću u pregovaračkom poglavlju 23 i 24 za pristupanje Srbije Evropskoj uniji (EU) “, rekao je Ugljanin.

On je istakao da će BNV i dalje insistirati na rješavanju problema nestalih, ubijenih i kidnapovanih Bošnjaka, usaglašavanju nacionalne strukture zaposlenih u sudstvu, tužilaštvu i policiji sa nacionalnom strukturom stanovništva, kao i otvaranju određenih programa na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru za obrazovanje kadrova koji će izvoditi nastavu na bosanskom jeziku.

blank
Foto: bnv.org.rs

“Nastavićemo realizaciju sporazuma o saradnji koje smo ranije potpisali sa gradom Novim Pazarom i susednim opštinama, kao i nevladinim organizacijama. U Novom Pazaru već vlada pozitivna politička klima i harmonija, što ukazuje da ti sporazumi daju razultate, uz sve aktuelne procese“, rekao je Ugljanin.

On vjeruje da ih u realizaciji ovih aktivnosti neće omesti činjenica da je ovo izborna godina za organe BNV.

“Mi radimo u kontinuitetu već godinama, a za nas ti izbori ne znače toliko kao za one koji žele da po svaku cijenu i nalogu državnih organa uzmu BNV u svoje ruke, kako bi Aleksandar Vučić stavio ovo vijeće stavio pod svoju kontrolu, kao što je to uradio sa mnogim nacionalnim vijećima u Srbiji. U tom smislu mi ćemo raditi na otklanjanju straha kod Bošnjaka, koji je inače prisutan kod svih naroda koji žive u Srbiji“, rekao je Ugljanin.