Ugljanin: Neko hoće po nalogu da uzme BNV, kako bi ga Vučić stavio pod svoju kontrolu

0
1171

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Sulejman Ugljanin ocijenio je na konferenciji za novinare da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić preko prorežimskih eskponenata u Sandžaku želi ovo vijeće staviti pod svoju kontrolu.

On je istakao da će biti nastavljena realizacija sporazuma o saradnji koju je BNV potpisalo sa gradom Novi Pazarom i susjednim opštinama i nevladinim organizacijama.

“U Novom Pazaru već vlada pozitivna politička klima i harmonija, što ukazuje da ti sporazumi daju rezultate, uz sve aktuelne procese”, ocijenio je Ugljanin.

Naglasio je da ih u realizaciji tih aktivnosti “neće omesti činjenica da je ovo izborna godina za organe BNV”.

“Mi radimo u kontinuitetu već godinama, i za nas ti izbori ne znače toliko kao za one koji žele da po svaku cijenu i nalogu državnih organa uzmu BNV u svoje ruke, kako bi Aleksandar Vučić stavio ovo vijeće pod svoju kontrolu, kao što je to uradio sa mnogim nacionalnim vijećima u Srbiji. U tom smislu mi ćemo raditi na otklanjanju straha kod Bošnjaka, koji je inače prisutan kod svih naroda koji žive u Srbiji”, kazao je Ugljanin.

On je dodao da je BNV, prošle godine, pokušalo da se uključi u rad državnih organa i državnih institucija koje se bave pitanjem manjina, ali nije bilo uspjeha “jer su oni pokušali da odrede neke svoje privatne Bošnjake sa kojima će sarađivati”.

U ovoj godinu, kako je rekao, posebna pažnja biće posvećena izradi “pravnog okvira za manjine, reviziji Akcionog plana za nacionalne manjine” i insistiraće na aktivnom učešću u pregovaračkom poglavlju 23 i 24.

I dalje će insistirati na rješavanju problema nestalih, ubijenih i kidnapovanih Bošnjaka, usaglašavanju nacionalne strukture u državnim organima sa nacionalnom strukturom stanovništva i otvaranju programa na Državnom univerzitetu za obrazovanje kadrova za nastavu na bosanskom jeziku.