Ugljanin o gradskoj vlasti: U Novom Pazaru vlada velikosrpska ideologija

0
242
blank
Foto: SDA Sandžaka

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin kazao je danas da u Novom Pazaru vlada velikosrpska ideologija i da aktivno radi na tome da nađe način da to promijeni.

“Najveći protivnik na Balkanu svih naroda je velikosrpska politika i ideologija. Naš neprijatelj nije srpski narod već velikosrpska ideologija. U Novom Pazaru vlada velikosrpska ideologija i mi moramo naći način da to promijenimo. Naše ekipe već rade na terenu da se promijeni ta skupštinska većina u Gradu Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici i Prijepolju”, rekao je Ugljanin.

On je na konferenciji za novinare rekao da je cilj te partije da na sljedećim izborima postignu rezultate koji će im omogućiti formiranje stabilne skupštinske većine u svim sandžačkim gradovima sa Strankom pravde i pomirenja (SPP), mada još uvijek nije odlučeno da li će na sljedećim izborima izaći zajedno sa svojim koalicionim partnerom u BNV ili sami.

“Mislim da ćemo na sljedećim izborima postići da izborni rezultati unapred garantuju stabilne skupštinske većine u svim sandžačkim gradovima, bilo da izađemo zajedno ili pojedinačno”, kazao je Ugljanin.

Ocijenio je da je sklapanjem koalicionog sporazuma sa SPP-om “kompletna politička energija dvije stranke ujedinjena na realizaciji projekata i programa od zajedničkog interesa za sve Bošnjake”, prenio je radio Sto plus.

“Sljedeća faza koja nam predstoji jesu zajedničke aktivnosti na motivisanju ostalih bošnjačkih političkih faktora u Srbiji da se odreknu uskostranačkih interesa i sujeta i priključe zaštiti globalnih bošnjačkih nacionalnih interesa koje obavezuju na jedinstvo”, naveo je Ugljanin.

Dodao je da će se uspostavljanjem stabilne skupštinske većine u svim sandžačkim gradovima “energija skoncentrisati na strateški razvojne projekte, kako se ne bi desile situacije kao što su poplave”.

“Zahvaljujući želji Sandžačke demokratske partije (SDP) da vlada gradom po cijenu štete za sve građane, oni su pod ucjenom velikosrpskih predstavnika u skupštinskoj većini, poništili Odluku o bezbjednosti u Novom Pazaru, koju smo mi predložili, a koja je bila od suštinskog interesa za Bošnjake”, ocijenio je Ugljanin.

Ugljanin je kazao je da je uputio pismo predstavnicima Srbije i Kosova, kao i zvaničnicima SAD I EU, u kom je zatražio da se u okviru dijaloga Beograda i Prištine, usvoji “jedinstven model za rješavanje statusa Albanaca i Bošnjaka u Srbiji, kao i Srba i Bošnjaka na Kosovu”.