Ugljanin pisao Vučiću: “Posljedice odbijanja mogu dovesti do neizvesnosti i nestabilnosti”

0
193
blank

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin uputio je danas pismo predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, kao i zvaničnicima EU i SAD, u kom je zatražio da se u okviru dijaloga Beograda i Prištine, Bošnjacima u Srbiji garantuju “jednaka prava po modelu koji se traži za Srbe na Kosovu”.

Ugljanin je u pismu naveo da kao predstavnik Bošnjaka, nije zadovoljan njihovim položajem i tretmanom u Srbiji, prenijela je SDA Sandžaka.

Ocijenio je da bi posljedice sa kojima bi se Srbija mogla suočiti zbog odbijanja njemačko-francuskog prijedloga za Kosovo, bile “ogromne za Bošnjake“ kao i da bi dovele do “neizvesnosti i nestabilnosti“.

“Kao predstavnici Bošnjaka u Srbiji, nismo zadovoljni položajem i tretmanom u Srbiji i tražimo od Vas, da se u nastavku dijaloga i implementaciji sporazuma obezbijede jednaka prava Bošnjacima u Srbiji, po modelu koji se traži za srpsku zajednicu na Kosovu“, iznio je Ugljanin stav svoje stranke i “posavjetovao“ predsjednika Srbije “da ovaj stav može da mu posluži u donošenju konačne odluke“.

Kako se navodi u saopćenju informativne službe te partije, njihov lider je prijedloge o rješavanju statusa Bošnjaka u Srbiji, uputio evropskim i američkim zvaničnicima uključenim u rješavanje pitanja o Kosovu.

Ugljanin je sa narodnim poslanicima svoje i albanskih partija, prije nekoliko dana razgovarao sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem o statusu Bošnjaka i Albanaca u Srbiji, kao što se traži za Srbe na Kosovu.