Ugljanin ponovo traži slanje evropskih policijskih organa u Sandžak

0
1055

Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka zatražila je danas od Evropske unije (EU) da u najhitnijem roku stavi na dnevni red pitanje ugrožene bezbjednosti Bošnjaka u Sandžaku od strane srpskih oružanih snaga.

SDA Sandžaka u saopštenju za javnost konstatuje da srpska policija u Sandžaku ima represivnu ulogu i da predstavlja neprijateljsku oružanu silu prema Bošnjacima.

“Zahtijevamo od Evropske unije da hitno razmotri pitanje slanja evropskih policijskih i pravosudnih organa u Sandžak, jer Bošnjaci nemaju povjerenja u srpske državne organe”, navode iz SDA.

Stranka Sulejmana Ugljanina najoštrije je osudila nasilničko ponašanje srpske policije, koja je prema navodima SDA Sandžaka, 22. januara 2018. godine u popodnevnim satima u centru Tutina, bez ikakvog razloga fizički napala Jasmina Krkušića i tom prilikom mu nanijela teške tjelesne povrede i duševni bol.

Ovom slučaju, podsjeća SDA, prethodilo je brutalno ubistvo Fahrudina Skarepa, kojeg je 30. septembra 2017. godine ubio policajac srpske nacionalnosti. Kako navode iz SDA, tom prilikom “srpski ministar policije je lažnom izjavom pokušao da istragu skrene u pogrešnom smjeru.”

“Ovakvo ponašanje srpske policije je ustvari rezultat tolerantnog odnosa srpskih državnih organa prema zločinima nad Bošnjacima Sandžaka. Ovakvim ponašanjem srpska policija i pravosudni organi su izgubili kredibilitet i pravo da nastave da djeluju u Sandžaku”, navodi se u saoptenju SDA.

SDA je pozvala bošnjački narod u Sandžaku “da ne nasijeda na drsko i nasilničko ponašanje srpske policije kako ne bi došlo do nemira širih razmjera”, što je prema ocjeni ove stranke, očigledno cilj srpskih vlasti.