Ugljanin pozvao Bošnjake da obrazuju djecu na maternjem bosanskom jeziku

0
1081

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) pozvalo je Bošnjake u Srbiji čija će se djeca ove godine upisati u prvi razred osnovne škole da se izjasne da će se njihova djeca obrazovati na maternjem bosanskom jeziku i pismu.

Predsjednik BNV-a Sulejman Ugljanin je na redovnoj mjesečnoj konferenciji za medije istakao da se insistira na potpunoj primjeni zakonskih normi kada su Bošnjaci u pitanju zbog, kako je kazao, pozitivnih iskustava u Vojvodini i drugim sredinama u Evropi, gdje se djeca, kao i djeca iz većinskog naroda, upisuju po automatizmu za obrazovanje na jeziku i pismu koje im i pripada.

“Pred tom djecom je budućnost, i roditelji trebaju jasno da kažu šta čini njihov nacionalni i kulturni identitet. Oni se moraju jasno i nedvosmisleno izjasniti o identitetu svoje djece, da njihova djeca sutra ne bi imala dvojni identitet, već da glasno i jasno znaju ko su, šta su, kome pripadaju i ko njima pripada”, poručio je Ugljanin.

Predsjednik Vijeća je dodao da je ovo posljednja godina u kojoj će se roditelji izjašnjavati za jezik na kojem će se obrazovati njihova djeca i, kako je ukazao, već naredne godine, djeca će se obrazovati na maternjem jeziku na osnovu nacionalne pripadnosti roditelja.

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća, zvanično Savjeta bošnjačke nacionalne manjine u Srbiji, Sulejman Ugljanin je predočio podatke prema kojima je od uvođenja nastave na bosanskom jeziku 2013. godine do danas ima 15.536 učenika u 676 odjeljenja osnovnih i srednjih škola na području Sandžaka koji pohađaju nastavu na bosanskom jeziku i pismu.

Ugljanin je najavio da će BNV povodom obilježavanja 5. aprila, Dana mladih Sandžaka održati svečanu sjednicu i tim povodom će u Sandžaku gostovati važne ličnosti među kojima i posljednji predsjednik Predsjedništva SFRJ i hrvatski političar Stjepan Mesić.

“Očekujemo da čujemo kakve su posljedice izazvale naš poziv i neučestvovanje Bošnjaka u ratu i agresiji na Slovenijuu, Hrvatsku i druge zemlje. Kakve ima pozitivne ili negativne posljedice po razvoj situacije na Balkanu”, kazao je on.

Ugljanin je rekao novinarima i da je BNV, kao veoma zainteresirana strana, učestvovalo u javnoj raspravi Ministarstva pravde Republike Srbije o Radnom tekstu amandmana na Ustav Republike Srbije sa svojim komentarima i sugestijama, te da su se predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća, kao predstavničkog tijela Bošnjaka u Srbiji, sastali sa šefom Misije EU u Srbiji Semom Fabricijem sa ciljem razmjene stavova o poštovanju i zaštiti prava manjina.