Ugljanin: Prvo riješiti probleme Bošnjaka i Albanaca u Srbiji, pa onda Srba na Kosovu

0
167
blank
Foto: SDA Sandžaka

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin poručio je da bi u sklopu francusko-njemačkog plana za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine trebalo rješiti probleme Bošnjaka i Albanaca u Srbiji, pa tek onda Srba na Kosovu.

On je na konferenciji za novinare rekao da SDA Sandžaka podržava taj plan, o čijim okvirnim principima, kako je dodao, se upoznao na sastanku sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem u Prištini.

Ugljanin je kazao da su on i predsjednik Partije za demokratsko djelovanje Šaip Kamberi Kurtija upoznali sa “lošim položajem Albanaca i Bošnjaka u Srbiji” tražeći da se u nastavku dijaloga sa Beogradom obezbjedi reciprocitet u pravima nacionalnih manjina.

“Treba da postoji simetrija prava, bez diskriminacije ili favorizovanje bilo kog naroda ili zajednice. To garantuje pravedan, stabilan i trajan mir na Balkanu koji ugrožava velikosrpska politika zasnovana na laži da su prava svih u Srbiji na najvišem nivou, a da su jedino Srbi na Kosovu i Bosni i Hercegovini ugroženi”, rekao je Ugljanin.

On je pozvao predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i državne organe da, u sklopu francusko-nemačkog predloga, reši status Bošnjaka i Albanaca u Srbiji.

“Položaj Bošnjaka i Albanaca je neodrživ i neprihvatljiv, sa mnogo nerješenih problema i pitanja. Tražimo od predsjednika Srbije i državnih organa da rješimo stvari u svojoj kući, da rješimo status Bošnjaka i Albanaca u Srbiji, pa tek onda naših sunarodnika na Kosovu”, dodao je Ugljanin.

Ugljanin je naveo da su sa Kurtijem razgovarali nakon što najavljeni sastanci predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima parlamentarnih stranaka o francusko-njemačkom predlogu nisu održani.

Izvor: Beta