Ugljanin: Sandžak da bude autonomna pokrajina, a Bošnjaci konstitutivni narod u Srbiji

0
1084
blank
Foto: Facebook/SDA Sandžaka

Predsjednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin pozvao je državu Srbiju da do 1. juna usaglasi nacionalnu strukturu zaposlenih u sudstvu, policiji i drugim državnim organima sa strukturom stanovništva u općinama, gdje većinu čine Bošnjaci, piše Politika.

blank
Foto: Facebook

“Tokom tog perioda budite dobri, strpljivi i kolegijalni. Ova tri mjeseca nećemo uvažavati pozive za sud, niti zaustavljanje policije, koje ćemo smatrati velikosrpskim terorom nad Bošnjacima”, pozvao je Ugljanin svoje pristalice na skupu pod nazivom “Za slobodu i sigurnu budućnost”, koji je SDA organizirala u centru Novog Pazara.

Zatražio je i da Narodna skupština Srbije u roku od šest mjeseci donese rezoluciju kojom bi se osudili svi zločini nad Bošnjacima u Sandžaku.

blank
Screenshot

Predsjednik SDA je ponovio stari zahtjev da se u ovom dijelu Srbije uspostavi posebna misija OEBS-a, EU i Savjeta Europe za Sandžak “u cilju zaštite bošnjačkog stanovništva, s mandatom policijskih i pravosudnih organa, sve do konstituisanja organa Sandžaka”.

Također, Ugljanin je zatražio i da Bošnjaci u Ustavu Srbije dobiju status konstitutivnog naroda, a Sandžaku da se obezbijedi status autonomne pokrajine.