Ugljanin u Kopči: Zalažem se za potpunu političku i teritorijalnu autonomiju Sandžaka

0
740
blank
Screenshot/tv1

Gost večerašnje emisije “Kopča“ na TV1 bio je Sulejman Ugljanin, nosilac liste “Samoopredeljenje“ na izborima za nacionalna vijeća 16 nacionalnih manjina, koji su održani 4. novembra u Novom Pazaru. Prema konačnim rezultatima, najveću podršku Bošnjaka dobila je upravo ova lista, osvojivši 22.141 glasova, odnosno 14 mandata.

Nosilac liste “Samoopredeljenje“ Sulejman Ugljanin kazao je da je veoma zadovoljan postignutim rezultatima na izborima s obzirom da su ti isti rezultati zapravo pokazali mogućnost jedinstva Bošnjaka. Naveo je i u kom će pravcu ići lista.

“Lista ima jasno opredjeljenje, objašnjena je biračima i ljudi su shvatili sve pa i zašto sam naziv liste – “Samoopredeljenje“ “, poručio je Ugljanin.

Ugljanin ističe da će se boriti za autonomiju Sandžaka.

“Ja se od 1990. godine pa i dan-danas zalažem za potpunu političku i teritorijalnu autonomiju Sandžaka“, naglasio je Ugljanin.

Na pitanje koliku je cijenu spreman platiti za autonomiju Ugljanin je odgovorio da je autonomija Sandžaka veoma važna po budućnost Bošnjaka.

“I sam Manjinski zakon Republike Srbije predviđa da manjine uzimaju pomoć lokalnih zajednica i srednjih nivoa vlasti. Autonomija Sandžaka vratila bi nadu Bošnjacima za političku egzistenciju u budućnosti“, kazao je Ugljanin.

Ugljanin je kazao da se u Srbiji sve naziva srpskim i tome se teži konstantno pa je tako državljanstvo Republike Srbije odnedavno nazvano srpkim pasošom, odnosno, umjesto naziva “Državljanstvo Republike Srbije“, sada stoji naziv “Srpski pasoš“.

“To su paralelne strukture. I danas u Republici Srbiji postoje paralelne strukture koje u mnogome imaju direktan uticaj na definisanje položaja Bošnjaka u Sandžaku i drugim dijelovima Srbije“, poručio je Ugljanin.

“Srbija je jedina država koja je po Konvenciji o sprečavanju kažnjavanja genocida proglašena krivom što nije spriječila zločine u Srebrenici i onda vojska te države , „Užički korpus“, granatira Sandžačko selo u Općini Priboj. To je bilo 18.01.1993., znači ta država ima dvije licence za etničko čišćenje i zločine. Zašto kažem „licence“? Jer Srbija je jedina država koja je proglašena krivom, a nije kažnjena“, kazao je Ugljanin.

Na pitanje smatra li da Srbija treba biti kažnjena, odgovorio je potvrdno.

“Smatram svakako. Treba da se očisti od nemani i tek onda možemo razmišljati o vladavini prava“, poručio je Ugljanin.