Ugljanin: Ustavno riješiti status Bošnjaka i Sandžaka

0
1228
blank
Screenshot

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Sulejman Ugljanin ocijenio je danas da Bošnjaci priznaju državu Srbiju, koja će biti zasnovana na vladavini prava, ali ne i srpsku državu.

On je na konferenciji za novinare rekao da srpska država za Bošnjake predstavlja genocidnu tvorevinu, sa neprihvatljivim imenom i načinom njene organizacije.

“Pojam srpske države su uveli ovi koji su danas na vlasti, a on je sam po sebi diskriminatorski nad svima koji ne pripadaju većinskom narodu. Mi insistiramo da u novom Ustavu Srbije Bošnjaci dobiju status naroda, da se Sandžaku obezbijedi status pokrajine, odnosno srednji nivo vlasti, kao i na reviziji Akcionog plana za pristupanje Srbije Evropskoj uniji (EU)”, rekao je Ugljanin.

On je istakao da su u proteklih 28 godina državni organi učinili sve da proteraju Bošnjake sa ovih prostora, da im obesmisle život.

blank
Foto: bnv.org.rs

“Stanje se nije promijenilo, od vladavine Slobodana Miloševića do danas svi režimi su zastrašivali građane Srbije da niko ne sme da se pobuni i traži svoja prava. Mi već 26 godina edukujemo Bošnjake kako i na koji način se ostvaruju prava, nenasilno, mirno i dostojanstveno, kroz institucije sistema”, rekao je Ugljanin.

Dodaje da ga raduje činjenica da će EU sutra objaviti Strategiju o pristupanju zemalja zapadnog Balkana, u okviru koje će biti definisani svi rokovi.

“Za nas je značajno da vidmo da li će bar neki od naših zahtjeva biti uključen u novu strategiju, jer smatramo da Evropa može biti efikasnija i da će u okviru nje Bošnjaci ostvariti svoja prava. Mi nismo zadovoljni radom kancelarije EU u Beogradu i o tome ćemo obavijestiti sve zemlje članice EU”, rekao je Ugljanin.

On je rekao da je ključna stvar koja se zamijera vlastima u Srbiji, ali i susednim državama, nepostojanje vladavine prava, pravne sigurnosti i jednakosti pred zakonom.